Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmat utan viktiga näringsämnen

Jag oroar mig för att skolmaten i många fall ger en mättnadskänsla men barnens kroppar svälter på viktiga mineraler, vitaminer och näringsämnen.

Annons

Åtta kronor per portion gäller en skola här i Östersund. I övriga landet är det nog lika illa ställt.

Läste att ”Skolmat är sämre än kattmat. Det visar nya laboratorietester”.

Inte en enda skola serverade mat som innehöll tillräckligt med järn. Så nedslående blev resultatet när Stockholms läns landsting granskade näringsinnehållet i skolmaten. Ofta ersätts viktiga råvaror med mjöl. Experter är djupt oroade över skolmatens kvalité och status.

Skolmaten måste vara näringsrik om eleverna ska orka med skolarbetet och klara av inlärning på lektionerna. Självklart för vissa, inte för andra.

Vad gäller skolan i Östersund så ska inga tomater serveras därför de inte skulle innehålla tillräckligt med proteiner! Men det är inte proteinerna som är det viktigaste med tomaterna. Tomater och övriga röda, orangea och gula grönsaker innehåller ämnen som är nyttiga för magen, ger till viss del skydd mot cancer i och med att dom är kraftfulla antioxidanter.

Här fanns möjligheten att köpa in Görviks tomater. Nu har det lokalproducerande företaget lagts ned.

Lokalproducerad mat över huvud taget anser jag ska prioriteras vid upphandling.

Långväga färdiglagad mat som måste värmas upp, hur mycket finns kvar av det näringsinnehållet?

Inget Bregott till smörgåsen serveras, för det skulle enligt uppgift innehålla för mycket fett! Nu är det så att upptaget av antioxidanter ökar om det finns en del fett i måltiden.

Dessutom är det bara Bregott och smör som inte innehåller härdade fetter och andra tillsatser.

Apropå kattmat så innehåller djurens föda nästan dubbelt så mycket D-vitamin och sexton gånger så mycket järn. Barn behöver D-vitamin och järn.

D-vitamin bygger upp skelettet. Brist kan ge engelska sjukan som gör att skelettet blir deformerat.

Järn bildar röda blodkroppar. Utan tillräckligt med järn i kroppen blir man trött och okoncentrerad. Detta drabbar tonårsflickor särskilt hårt, eftersom de lätt får järnbrist.

Att ersätta köttråvarorna med mjöl så att järnet och proteinet byts ut anser jag vara oacceptabelt!

D-vitamin och järn finns inte i ris och pasta, så jag rekommenderar att alla föräldrar har följande i kylskåpet: lättmjölk, ost, kaviar eller makrill.

Ett av problemen är att beställaren av skolmaten oftast inte följer upp matens kvalitet, vare sig den är lagad i kommunal eller privat regi. Och inte nog med det, det ska vara så billigt som möjligt. Snålheten kommer då att bedra visheten.

Nu när Östersunds kommun redovisar 40 miljoner kronor bättre än budgeterat kräver jag som förälder att våra barns skolmat förbättras radikalt och att en kompetent nutritionist tar tag i detta.

Arne Olofsson

Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons