Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdom ingen orsak till frånvaro

Annons

Läkarintyg accepteras inte längre. Kan du ta dig till doktorn så kan du också ta dig till arbetet.

Ovanstående rubrik och inledning har jag lånat av krönikören Peppe Engberg, dagensps.se.

Före högeralliansens makttillträde hösten 2006 skulle denna rubrik ha betraktats som tillspetsad, överdriven och ovederhäftig. I dagens Sverige speglar den en sann verklighet för väldigt många sjuka som inte längre får vara sjukskrivna eller som mister rätten till sjukersättning. De hänvisas nu till Arbetsförmedlingen och ska inte rehabiliteras från sin sjukdom utan av Af rehabiliteras till att arbeta trots sin sjukdom.

Undantagna blir nu vissa personer med svåra cancersjukdomar efter det att några cancerläkare slagit larm om det omänskliga i det regelsystem som regering påtvingat försäkringskassan. Regeringen gör en taktisk reträtt för en begränsad skara av svårt sjuka. Problemet är att det finns många andra svårt sjuka som kommer att träda fram och kräva undantag. Vem eller vilka grupper är mest sjuka? Och vem eller vilka ska fatta beslut i dessa frågor? Nu är det Fredrik Reinfeldt, Christina Husmark Pehrsson, Sven Otto Littorin och övriga statsråd i högerregeringen som tycker sig ha kompetensen i dessa frågor. Inte i det enskilda fallet men genom att skapa ett regelverk som kollektivt bestraffar sjuka och förtvivlade personer som haft oturen att drabbas av sjukdom.

Sjukdomsdiagnosen och den därmed sammanhängande arbetsförmågan ska inte längre bedömas på vetenskaplig medicinsk grund av utbildade läkare. Nej i stället ska i detta avseende okvalificerade handläggare på försäkringskassan, A-kassan och arbetsförmedlingen erbjuda kurser, jobbcoacher, praktik och prövning mot alla typer av arbete på arbetsmarknaden oavsett om dessa arbeten finns i eller bara är tänkta möjliga arbeten.

Och vad tycker alla våra läkare och andra med kompetens inom sjukvård och rehabilitering. Är det inte förnedrande att bli försummad på det här sättet?

Vilket arbete som eventuellt skulle kunna passa till sjuka personer är det heller ingen som vet. De som hade en del kunskap inom detta område var forskare vid Arbetslivsinstitutet (ALI). Att lägga ned ALI var en av de första åtgärderna som högerregeringen genomförde. Det är inte längre svårt att förstå varför.

Det är ingen tvekan om att nuvarande politik på sjukförsäkringens och arbetslöshetsförsäkringens område är en medveten politik från högerregeringen. Denna omänskliga framfart är en del av den nyliberala ekonomiska ideologin som hela deras politik bygger på.

Att ignorera mänskligt lidande är en del av denna politiska ideologi vilken tidigare har praktiserats av Ronald Reagan och George W Bush. En politik som i dag omprövas och fasas ut i USA medan regeringen Reinfeldt är i full färd med att införa den i Sverige. Det är inte någon ny och framsynt politik utan en cynisk och ovärdig politik som skapar onödigt lidande och oro bland stora delar av befolkningen.

Det finns bara ett sätt att åstadkomma en förbättrad och värdig politik inom välfärdsområdet i Sverige och det är att vi tillsammans ser till att nuvarande högerregering utförsäkras vid kommande allmänna val i september 2010.


Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons