Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självkritik i regionfrågan

Annons

För några dagar sedan satte regeringen äntligen ned foten i regionfrågan. Försöken i Skåne och Västra Götaland permanentas och även Gotland med sina speciella förutsättningar får bilda en region. De två ansökningarna för norra Sverige hänvisas till kammarkollegiet.

En regionbildning i norr ser inte ut att kunna ske före 2014. Det positiva är att moderaternas motstånd mot regionbildningen är bruten och arbetet för en effektivare regionindelning kan fortgå med sikte på 2014.

Många företrädare för de båda ansökningarna från norr har beklagat sig över beslutet och hävdar att Norrland nu tappar tempo och inflytande gentemot främst Skåne och Västra Götaland. Det ligger säkert en hel del i det men frågan är om vi inte bäddat för det själva.

Om regeringen hade sagt ja till de båda ansökningarna från norr så skulle en regiongräns dras mellan Sundsvall och Timrå. Vi tror att varken sittande eller kommande regeringar kommer att fatta ett sådant beslut. Om Norrland i framtiden kommer att bestå av en eller två regioner är en öppen fråga men att gränsen kommer att gå mellan Sundsvall och Timrå tror nog ingen innerst inne.

Det finns nu många som lägger kraft på att fördela skulden för att det blev som det blev. Vi socialdemokrater i Sundsvall konstaterar att vi har vår del av ansvaret för att vi inte lyckades enas om en realistisk regionindelning. Vi är också beredda att ta ett seriöst omtag i regionfrågan med både den ödmjukhet inför och respekt för andras åsikter som krävs för att detta omtag skall bli framgångsrikt.

Vår utgångspunkt i detta arbete är att Sundsvallsregionen skall vara intakt i en kommande regionbildning. Sundsvallsregionen är en livskraftig och naturlig arbetsmarknadsregion med goda framtidutsikter. En rationell och funktionell framtida regionindelning kan ytterligare stärka våra möjligheter till tillväxt och välfärd. Huruvida denna region kommer att vara ett Stornorrland eller en livskraftig mittregion får framtiden utvisa. Vi socialdemokrater i Sundsvall är beredda att dra vårt strå till stacken i det kommande arbetet.

Roger Johansson

Ordförande Sundsvalls

arbetarekommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons