Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till barnens villkor i EU

Barnperspektivet har inte så stor betydelse i EU-politiken, särskilt inte i jämförelse med arbets- och jordbruksfrågor.
Trots att det bor nästan 100 miljoner barn och ungdomar i EU finns ingen särskild kommissionär som enbart ägnar sig åt barnfrågor och bevakar barnperspektivet.

Annons

Barnen har ingen egen väljargrupp då de saknar rösträtt. Men ändå är det väl så att EU-valet berör våra barns framtid mycket mer än vad det gör för oss vuxna.

Svenska Barnläkarföreningen har ambitionen att bevaka barnens intressen. Vi har därför ställt frågor till de ledande kandidaterna som ställer upp för val till Europaparlamentet.

Borde det finnas en särskild kommissionär som bevakar barnens intressen? För närvarande är barnfrågorna uppdelade på kommissionärer för arbetsmarknads- och sociala frågor, utbildning och hälsa.

EU:s jordbrukspolitik är negativ för barnens hälsa, med bl.a. subvention av tillverkning av osund kost och tobaksodling. EU:s alkoholpolitik värnar mer om vin- och bryggerinäringen än ungdomars hälsa. Vår fråga var hur kandidaterna tänker agera.

Bör EU begränsa skadliga tv-program och reklam för barn och i stället försöka stimulera barns bokläsande? Eftersom tv-kanalerna blir alltmer internationella måste man väl agera på överstatlig nivå?

Ska EU satsa på ett europeiskt mor-barn centrum i Sverige? Vår mödra-barn hälsovård anses fortfarande var föredömlig inte minst i EU-länderna vid Medelhavet.

Hur ska EU engagera sig för asylsökande barnen?

Vid genomläsning av EU-kandidaternas svar verkar de flesta vilja engagera sig i barnfrågor.

Det framgår dock sällan i de sammanställningar av kandidaternas programförklaringar som publicerats i pressen.Vi ser ett utmärkt tillfälle för EU-delegaterna att utöka barnperspektivet genom att utse en särskild barnkommissionär alternativt att utse en tyngre politiker till de poster som bevakar barnfrågor.

Vi ser också möjligheten att skapa ett centrum för barn och föräldrars hälsa, där Sverige kan vara en förebild för övriga Europa.

Alla frågor och svar finns på sajten: (www.growingpeople.se)

För Svenska Barnläkarföreningens styrelse

, ordförande,

, ledamot,

barnhälsovårdsöverläkare, Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons