Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill Centern ordna skolan i Berg

Annons

Centerns inställning i skolfrågan i Berg torde väl vara välkänd då vi i varje omröstning i Verksamhetsnämnden (VHN), Kommunstyrelsen (KS) och Kommunfullmäktige (KF) följt vårt remissvar som skrevs redan våren 2008. Men eftersom massmedia och politiska motståndare hela tiden har en tendens att överdriva våra omstruktureringstankar inom skolområdet tål vår inställning nog att upprepas: C i Berg vill gå från 3 till 2 högstadieskolor och från 10 till 7 F-6 skolor samt en friskola F-6. Detta mot bakgrund av en elevminskning från 1 300 till cirka 650 elever samtidigt som vi vet att våra äldre blir fler och mer resurskrävande.

Det är inga trevliga eller lättvindiga beslut att ta bort en byskola men vi är övertygade om att det vore oansvarigt att inte försöka skapa de resurser som vi vet äldrevården kommer att behöva i framtiden.

Högst förvånande är kommunalrådets agerande i skolfrågan, där hon närmast verkar vara oppositionspolitiker till sin egen regering. I novemberfullmäktige var alla inklusive Lena Olsson glada att vi lyckats sy ihop en budget som godkändes med cirka 20 miljoner i neddragningar jämfört med 2009.

En central del i den stora besparingen var den nya resursfördelningen för grundskolan. Det efterfrågades i KF vilka konsekvenser detta skulle få och det svar som gavs av bland andra VHN:s ordförande Torsten Medalen var att barn-och utbildningchefen tillsammans med berörda enheter skulle utreda konsekvenserna för respektive enhet.

Om någon enhet inte bedömdes klara den nya resurstilldelningen skulle förslag på åtgärder återkomma till KF via VHN och KS. Detta är precis vad som håller på att ske nu och därför är det mycket märkligt om någon politiker är förvånad att frågan kommer upp.

Viktigt är också att påpeka att det nu gäller innevarande års verksamhet så de politiker som avser att avslå VHN:s förslag, måste för den politiska hederns skull samtidigt tala om inom vilket område de har tänkt sig ytterligare neddragningar redan innevarande år. Det går ej heller att ropa på en skattehöjning då det kan bli aktuellt först nästa år.

En annan viktig sak, med förra årets skoldebatt i färskt minne, är att det är på KF:s uppdrag genom budgetbeslutet i november som dessa konsekvensanalyser gjorts av VHN och dess tjänstemän.

Tjänstemännen fick 2008 ta många påhopp i debatten trots att de egentligen bara utför sitt jobb.

För att inte debatten från i fjol ska upprepas krävs att kommunledningen, både ledande politiker och ledande tjänstemän, ställer upp och i alla sammanhang stöttar det arbete som utförts.

Om vi politiker sen i KF drar olika slutsatser och vill fatta olika beslut är det en helt annan sak .

Då torde väl det förslag som har flest anhängare vinna, helt i demokratisk anda.

Dan-Olov Westberg

Ordförande Centerpartiet i Berg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons