Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hanterar vi svininfluensan

Svar på P-O Jönssons debattinlägg ”Frågor om svininfluensan!” den 8 september. Du skriver och undrar lite om pandemiplaneringen inför den nya influensan A(H1N1).

Annons

Jag kan inte svara för landets alla myndigheter och organisationer, men jag kan svara för Jämtlands läns landstings räkning.

Först av allt vill jag påpeka att det inte handlar om ifall influensan kommer – den är här och vi hanterar den redan. Det arbete som görs i landstinget här i Jämtland är i flera delar. Den handlar dels om hur vi hanterar ett stort antal influensasjuka medborgare, hur vi hanterar en stor del influensasjuk personal samt hur vi genomför en massvaccinering.

Även i vanliga fall hanterar landstinget infektionssjuka patienter som kommer in för vård. Det finns alltså både bra rutiner och stor erfarenhet av detta. Det vi förbereder oss för nu är om det blir så många sjuka att trycket blir för hårt. Här har vi en mycket bra planering, bland annat för att vid behov öppna en extra influensamottagning som komplement till den vanliga akutmottagningen. Inom primärvården är det också planerat för att en hälsocentral i Östersund (halva länets befolkning bor i där) ska kunna vara öppen på kvällar och helger om antalet influensasjuka blir så stort att det behövs.

Om vi får stor andel personal som är sjuk har vi gjort en planering för i första hand vilken extra personal vi kan plocka in och vilka deltidsanställda som kan tänka sig att gå upp till heltid. I andra hand har vi tittat på vilken verksamhet vi kan genomföra i mindre omfattning, eller inte alls, för att därigenom kunna flytta om personal. Vi har också identifierat vilken verksamhet som är helt nödvändig att hålla igång och planerat för hur detta skall gå till.

Planeringen kring massvaccineringarna är också på plats. Här har vi erfarenheter sedan tidigare, då vi varje höst vaccinerar en relativt stor del av befolkningen mot den årliga säsongsinfluensan. Skillnaden här är att det är fler som ska vaccineras, att det ska ske under förhållandevis kort tid samt att alla ska ha två doser var. Men planeringen är i princip helt klar, trots att vi kommer att ha vaccinet och ett godkännande från läkemedelsverket först i oktober.

När du refererar till informationsinsatser så inskränker sig dessa här i Jämtland till att vi försöker begränsa smittspridning, för att därigenom minska lidande för befolkningen och mildra trycket på hälso- och sjukvården. Det handlar om att informera medborgarna om hur de kan hjälpa till att begränsa smittspridning, symptom på influensa, egenvårdsråd, vart de ska vända sig om de blir svårt sjuka, varför det är så viktigt att de vaccinerar sig samt var och när de kan göra detta.

Ett sammanfattande svar på dina frågor är att vi tillför de extra resurser som krävs för att kunna bedriva den hälso- och sjukvård som krävs, att dessa resurser som skjuts till kommer att räcka för att hantera influensan, att vi planerar för flera olika scenarion, att vår planering kommer att räcka till men viss annan vård kan bli lidande om influensapiken kommer innan vaccinationerna kommit igång och antalet sjuka blir många.

Robert Uitto (S)

Ordförande i Landstingsstyrelsen och Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons