Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta nej för rovdjurens skull

/

Regeringen lade ner Djurskyddsmyndigheten. Planerna på bättre förhållanden för farmade minkar försvann ut i dimman.

Annons

De oetiska grytanlagsproven för hundar med levande grävlingar fick fortsätta. Ingenting har gjorts åt de plågsamma djurtransporterna genom Europa.

Tillägget i Jaktförordningens §28, som ger rätt att vid befarat angrepp på tamdjur utan tillstånd döda rovdjur, har utökats och permanentats.

I praktiken innebär detta att vem som helst som har en bössa kan döda rovdjur. Tjuvjakten legaliseras. Fridlysningen sätts ur spel.

Regeringen presenterade en ny rovdjurspolitik den 5 juni i år, där man föreslår:

rätt för regionala viltförvaltningsdelegationer att besluta om jakt på rovdjur,- stopp för den lilla vargstammens tillväxt i Sverige

licensjakt på varg och järv.

nedskjutning av lodjursstammen.

förstärkning av den inavlade vargstammen.

Vissa förslag är temporära och skall utvärderas 2012. Vi är starkt kritiska till förslagen i nämnda proposition, som vi anser vara kortsiktiga, polariserande och ämnade att i första hand tillfredsställa en högljudd minoritet inför nästa val.

I regeringens rovdjursproposition föreslås att antalet vargar i Sverige begränsas till ca 210. Den årliga föryngringen (ca 20 djur) skall genom licensjakt skjutas bort med början redan nu i vinter. Som kompensation ska den kraftigt inavlade populationen tillföras nya gener genom flyttning av invandrade vargar från renskötselområdet och från östra vargstammen till mellansverige.

Regionala delmål skall upprättas, där den lilla vargstammen sprids ut i de olika länen ett experiment med svåröverblickbara följder.

Att införa licensjakt på varg innan gynnsam bevarandestatus uppnåtts anser vi strider mot EU:s art- och habitatsdirektiv. Tillsammans med permanentandet av tilläggen i §28 Jaktförordningen, som gäller på försök sedan maj 2007, innebär licensjakten att vargen görs i det närmaste fredlös. Det verkar också helt tokigt att först inplantera obesläktade vargar i populationen för att sedan skjuta bort dem genom licensjakt. Vargstammen måste få tid på sig att stabilisera de genetiska förhållandena, vilket torde ta åtskilliga år.

Enligt forskarrapporter är stödet för vargen starkt, utbrett och stabilt hos allmänheten. Ingen skillnad mellan stad och landsbygd har konstaterats. Ändå kör regeringen över såväl den samlade opinionen som naturvårdsrörelserna och ensidigt gynnar de snäva intressen som vill hålla vargstammen på en orimligt låg nivå. Så borde det inte få vara i Sverige! Vi har skrivit till länets riksdagsledamöter och uppmanat dem att rösta nej till regeringens rovdjursproposition.

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons