Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen stänger dörren för unga

Annons

Regeringen Reinfeldt med den folkpartistiske utbildningsministern Jan Björklund i spetsen vill omöjliggöra för gymnasieelever att läsa upp sina betyg på komvux. Med andra ord vill den borgerliga regeringen ta ifrån människor deras andra chans att försöka uppfylla sina drömmar. Sverige blir därmed omöjligheternas land, där ungdomar med svårigheter i livet kan aldrig uppfylla sina drömmar.

Livet är inte alltid roligt. Vissa ungdomar blir sjuka. Andra ungdomar har en tuff uppväxt. Det finns många externa faktorer som påverkar ungdomars betyg under gymnasiet. Ungdomar som hade det svårt under gymnasiet och fick dåliga betyg kan lösa sina problem och finna lusten att studera igen. Det är därför vi behöver en komvux som kan ge ungdomar en andra chans att höja sina betyg.

Dessa borgerliga partier pratar hela tiden om valfrihet. Men hur kommer det sig att människor inte har valfrihet att senare i livet läsa upp sina betyg i komvux. Det verkar som om de borgerligas valfrihet finns bara för dem som redan har. Däremot kommer människor som trampar snett i livet aldrig få någon valfrihet i sina studier. Jan Björklund vill ta ifrån människor möjligheten till ett bättre liv bara för att man haft det tufft under gymnasiet.

En del av den svenska kulturen är just att folk i Sverige älskar att utbilda sig genom hela livet. Studiecirklar, folkhögskola och komvux är bara några platser där vanligt folk kan förbättra sin kompetens hela tiden. Det är detta som har gjort Sverige till möjligheternas land. Det är därför en fabriksarbetare när som helst kan bli en advokat, genom att bara vilja. Nu vill den borgerliga regeringen ta dessa möjligheter ifrån oss.

Utbildningsministern Jan Björklund tycker att det är ”slöseri med samhällets resurser” att folk får utbildning för att höja sina gymnasiebetyg. Det är konstigt att utbildningsministern tycker att utbildning är slöseri med samhällets resurser. Att upplysa eller utbilda människor är aldrig slöseri med samhällets resurser. Däremot är skattesänkningar för miljonärer, något som den borgerliga regeringen har genomfört, slöseri med samhällets resurser.

För att minska utanförskapet i samhället måste man ge folket möjligheten att utbilda sig. Den möjligheten har vi haft i Sverige. Den möjligheten har skänkt folket i Sverige friheten att resa sig från socialt förtryck. Nu vill den borgerliga regeringen beröva oss den möjligheten.

Nima Gholam Ali Pour

Malmö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons