Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen lamslagen inför krisen

Annons

Tiotusentals människor runt om i landet riskerar att förlora sitt jobb till följd av den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen.

Länge vägrade regeringen att inse detta, men var till sist tvungen att göra något efter starka påtryckningar från bland annat socialdemokraterna, facken och näringslivet.

Regeringens krispaket dömdes direkt ut av expertisen. Det var alldeles för litet och det innehöll inga som helst åtgärder för att skapa nya jobb. Kraven kommer därför att fortsätta.

Regeringens paket innehöll inget stöd till kommuner och landsting, trots att tusentals anställda inom vården och omsorgen hotas av uppsägning.

Redan under högkonjunkturen ökade socialbidragen i varannan kommun. Antalet bidragsberoende kommer att rusa i höjden nästa år, när långtidssjuka förlorar sin sjukpenning och arbetslösa utan a-kassa inte kan försörja sig.

Regeringen hade inte heller något till barnfamiljer och pensionärer. Jobbskatteavdraget för vanliga löntagare har gått åt att betala bostadsräntor, el och mat till följd av den rekordhöga inflationen. Och fortfarande betalar pensionärer mer i skatt än löntagare med samma inkomst.

Att hålla igång byggandet är ett säkert sätt att skapa sysselsättning, då varje byggnadsarbetare genererar jobb åt fyra – fem personer till. Trots att vi har bostadsbrist i landet, är det stopp i byggandet sedan regeringen avskaffat investeringsstödet. Resultatet är att ungdomar inte kan flytta hemifrån och att byggnadsarbetare med många fler blir arbetslösa.

Regeringens krispaket innehåller avdrag för om- och tillbyggnad av bostäder. Det brukar hjälpa till att skapa jobb åt byggnadsarbetare. Samtidigt förbättrar man boendemiljön och spar energi.

Regeringen valde att göra sina ROT-avdrag till hushållsnära tjänster. Det innebär att de bara kan användas av privatpersoner. Inga bostadsbolag får avdrag för renovering av lägenheter.

Det är få personer som i dessa oroliga tider kommer att ha råd att bygga om sina hus. Därför blir ROT-avdraget bara ett slag i luften.

Vi socialdemokrater vill investera i ett brett paket för att möta varslen och få fart på Sverige. Vi vill investera i utbildning och entreprenörskap, stärka välfärden i kommunerna och sänka kostnaderna för att anställa arbetslösa ungdomar. Vi vill bygga bostäder, vägar och järnvägar.

Regeringens uppgift är att dämpa lågkonjunkturens verkningar på människor, men den står handfallen. Finansministern ångrar chockhöjning av a-kassa. Arbetsmarknadsministern tycker att vi har ett ”skitår” framför oss. Oron och otryggheten ökar. Varför gör inte regeringen mer?

Gunnar Sandberg, s,

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons