Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen bakom nedskärningar

Vänsterpartiet hävdar att finansieringen till vård, skola omsorg ska komma från skatter som betalas efter bärkraft. Vi hävdar också att den del som vi totalt sett betalar behöver öka.

Annons

Välfärden måste få en större del av det samlade ekonomiska värdet som arbetas ihop i landet. Den senaste fyraårsperioden har inneburit det motsatta.

Under denna mandatperiod har majoriteten i landstinget höjt skatten med 45 öre. Det motsvarar 95 miljoner kronor. Vi gjorde det för att vi anser att dom behövs i verksamheten. Under de senaste 18 månaderna har landstinget tappat 100 miljoner på grund av sjunkande skatteintäkter och sjunkande statsbidrag. Vi var alltså snabbt tillbaka i utgångsläget. Just nu behöver vi sänka kostnaderna i verksamheten med 123 miljoner. Det skulle motsvara ytterligare 75 öre i skatteuttag. Vi menar att det inte är rimligt att höja landstingsskatten igen och på det sättet låta medborgarna i länet betala ytterligare en gång för regeringens politik. Det är inte landstingets skatteuttag som är för lågt, utan statens skatteuttag som inte räcker till för att ta det ansvar som borde tas nationellt.

Det är mer rättvist att vi betalar en högre statsskatt eftersom den betalas efter inkomststorlek medan landstingsskatten är lika oavsett inkomstnivå.

Reinfeldt, Olofsson, Hägglund och Björklund har istället sänkt skatterna med 100 miljarder under mandatperioden. Den sänkta inkomsten för staten måste naturligtvis motsvaras av sänkta utgifter. I det läge många kommuner och landsting nu är så väljer regeringen att fortsätta att sänka statens inkomster genom mer skattesänkningar. Nu som tidigare så går pengarna till dom som redan har en trygg situation.

Det är bakgrunden till landstingets mycket svåra situation.

Om vi i förra valrörelsen hävdat att en borgerlig regering skulle kosta skattebetalarna i Jämtlands län 0,45 + 0,75 = 1,20 kronor i höjd landstingsskatt så tror inte jag att vi hade blivit trodda och inte heller tagna på allvar.

Nu har vi resultatet.

Sitter Reinfeldt kvar på sin post efter 19 september så räds inte Vänsterpartiet att driva på för ytterligare höjning av landstingsskatten för vi vet att hälso- och sjukvården behöver mer pengar.

Men jag hoppas att det inte ska bli nödvändigt.

Det som behövs nu är en regering som:

Vågar ta tillbaka av de 100 miljarder som regeringen sänkt skatterna med och gett till dom som redan hade trygga förhållanden.

För en politik som betydligt förstärker ekonomin för kommuner och landsting.

Nu satsar vi allt på att byta regering och byta politik. Det avgörs i valet och det finns en uppgift för alla som vet hur viktig solidaritet är för samhällsbygget.

MonaLisa Norrman (V)

Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons