Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt kirurg ska operera

/
  • Kolorektalcancerpatienter måste få adekvat vård. De kirurger som har kännedom om cancerformen ska utföra de operationer som krävs, skriver företrädare för Tarm-uro och stomiförbundet och uppmanar SKL att påbörja centraliseringen av kolorektalcancervården omgående.

Annons

Sverige Kommuner och Landsting, SKL, anser att vissa delar av cancervården skall centraliseras och utföras på ett fåtal specialiserade sjukhus. Detta ska nu genomföras för cancersjukdomar som drabbar ett fåtal patienter som till exempel peniscancer med 120 nya fall per år.

Men varför börjar inte SKL med de stora tumörgrupperna där skadan med dålig vård drabbar så många fler!

För oss är det självklarhet att förlägga cancervård till ett fåtal sjukhus för att få bästa kompetens och erfarenhet. Vi kan inte förstå att det inte skett tidigare.

Kolorektalcancer, dvs. tjock- och ändtarmscancer, är den andra vanligaste cancersjukdomen hos båda könen och drabbar 6 000 svenskar/år. Det är vid sidan om lungcancer den cancerform som dödar flest.

Enligt internationell forskning behöver sjukhusen opererar 200 nya fall per år av kolorektalcancer för att upprätthålla god kompetens. I Sverige gör bara två sjukhus detta, Östra sjukhuset Göteborg och Universitetssjukhuset i Malmö. 13 sjukhus opererar mellan 100 – 150 personer, vilket är en acceptabel nivå med hänsyn till befolkningsmängden. Men på resterande 35 sjukhuskliniker görs färre än 100 operationer per år varav flera så lite som 15-30 operationer/år.

Några exempel på hur detta drabbar patienterna:

En av våra medlemmar, Vuokko Elner, var 41 år när hon fick kolorektalcancer. Hon opererades först av en jourhavande kirurg, sedan av en gynekolog. Först därefter kom hon till rätt högspecialiserade sjukhus för kolorektal cancer i Göteborg och blev opererad av en kolorektalkirurg. Men då hade hennes tumör hunnit komma tillbaka och slutresultatet blev två permanenta stomier, en för urin och en för avföring, för resten av livet. Detta hade kanske kunnat undvikas om rätt kirurg gjorde operationen först! Fallet är lex-Maria anmält.

Ett annat exempel kommer från kvalitetsregister för kolorektalcancer och gäller om patienten får en stomi (påse på magen) efter operation eller inte. Här finns ett avskräckande exempel; I Sundsvall får nästan 80 procen av patienterna med ändtarmscancer en permanent stomi. På nästan alla andra sjukhus i Sverige råder det omvända: 80 procent får INTE en stomi. Hur kan detta tillåtas få fortsätta?!

Vid kolorektalcancer är tumören i sällsynta fall (200/år) placerad på ett sätt som gör operationen extra svår. På sjukhus som opererar färre tumörer blir detta en sällanhändelse eftersom man kanske bara gör en sådan operation var tredje år!

Detta är inte rimligt och stärker vår önskan att denna kirurgi skall centraliseras hårdare i Sverige, så att klinikerna får erfarenhet och kan ta hand om komplikationer efter operation och undvika onödig död.

Vi uppmanar SKL att påbörja centraliseringen av kolorektalcancervården omgående!

Bo Karlsson, förbundsordförande ILCO, Tarm-uro och stomiförbundet

Birgitta Rehnby, ordförande Mag- och tarmförbundet

Lars Påhlman, professor emeritus och kolorektalkirurg samt styrelseledamot ILCO, Tarm-uro och stomiförbundet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons