Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i Ström – visa mod

/

I besparingstider förstår jag att våra kommunpolitiker inte har något lätt jobb. Men trots det kan jag inte riktigt komma överens med de metoder som man använder för att spara pengar.

Annons

 Nu när kommunen lagt planerna på en ny hälsocentral/sjukhem på is, stängs mest troligt vår skola i Jorm.

När banken har lagt ner sitt lokalkontor och både post och tull har försvunnit från Gäddede så känns inte framtiden så inspirerande. Om inte våra ledande politiker tror på en ljus framtid och törs satsa istället för att lägga ner. Varför ska då vi företagare i kommunen/Frostviken satsa??

Har man aldrig funderat på att istället för att spara så kanske man skulle försöka tjäna pengar istället. Och om inte jag har missförstått allt så tjänar kommunerna på att ha många kommuninnevånare.

I en avfolkningskommun som Strömsund borde man väl absolut försöka satsa på att faktiskt få hit folk istället för att driva bort de som redan bor, trivs och faktiskt vill vara här. Det är nämligen det som sker i det tysta just nu.

Nu när det ska sparas, så sparas det såklart på barnen och i våran del av kommunen så kommer skolan, åk 1–6, i Jormvattnet mest troligt att försvinna. För oss som bor i Stora Blåsjön betyder det en resa på drygt 10 mil/dag tur och retur. Tillråga på allt så är ju skolåret under den värsta pendlingstiden på året.

Våra små barn ska alltså sitta 10 mil per dag i en bil/buss/taxi på isiga vintervägar! Tar man överhuvudtaget in säkerheten för våra barn i kalkylerna eller är det bara svartvita siffror? För varje siffra är ju i praktiken ett liv! Någons älskade barn som inte bara ska fraktas fram och tillbaka till skolan på grund av skolplikten. De ska förhoppningsvis LÄRA SIG något också. Eller tas inte det heller med i beräkningarna?

Personligen kommer jag aldrig att låta mina små barn åka 10 mil per dag för att gå i skola i Gäddede. Strömsunds kommunstyrelse måste förstå att vi som berörs av en skolnedläggning i Jorm är rörliga! Ni tror väl inte på fullaste allvar att vi tänker sitta här med mössan i hand och bara gilla läget? Nej, mest troligt flyttar vi och då flyttar vi inte till Gäddede eller Strömsund, om det nu är någon som tror det, utan utanför kommunen.

Vad vinner Strömsunds kommun på det? Jo det är klart att kortsiktigt så sparar de ju några tusenlappar men hur mycket förlorar de om vi barnfamiljer och företagare väljer att flytta för att komma närmare skola och barnomsorg?

Skulle man inte kunna göra precis tvärtom istället? Annonsera efter barn i skolåldern! Tala om att vi har en skola med för få elever, läraren som är både erfaren och behörig, har tid för alla elever, varje dag! Att eleverna får mat som tillagas på plats och att skolan ligger mitt i vår underbara natur! Allt detta är unikt i dagens Sverige. Gå mot strömmen Strömsunds kommun och satsa på inflyttning, till utbyarna – inte nedläggning!

Charlotte Falk

Småbarnsförälder och företagare i Stora Blåsjön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons