Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partierna eniga mot uranbrytning i länet

Öppet brev till miljöminister Andreas Carlgren (C): Låt oss sätta stopp för uranjakten, satsa offensivt på förnybar energi, och gör kärnkraften till en parentes!

Annons

I kommunerna runt Storsjön Åre, Krokom, Östersund och Berg, liksom i Strömsund i norra delen av landskapet, är vi över partigränserna överens om att vi aldrig kommer att tillåta brytning av uran. Om brytning av uran skulle bli aktuell kommer vi att använda oss av vårt kommunala veto mot en sådan verksamhet. Lägg till detta att ett viktigt regionalt miljömål är att ingen brytning av uran ska förekomma i Jämtlands län.

Trots detta pågår en omfattande prospektering efter uran i våra bygder. Internationella bolag som Continental Precious Minerals (CPM), Mawson Energy och Aura Energy struntar fullständigt i kommunernas demokratiska beslut och det folkliga motståndet mot uranbrytning. De letar cyniskt vidare efter uran i vår berggrund. Att det är uran de är ute efter förnekar de inte ens själva.

Enligt minerallagen har kommunerna oinskränkt veto om brytning av uranhaltigt material skulle bli aktuell. När det gäller undersökningstillstånd (inmutning), prospektering och provborrning jämställs emellertid uran med andra mineraler och malmer. I dessa skeden har kommunerna i dag ingen möjlighet att hindra verksamheten även när det inte råder någon tvekan om att det är uran man letar.

Vi anser att minerallagen behöver skärpas så att kommunerna kan ingripa och sätta stopp när det är klart att prospekteringen gäller uran. Dagens situation med bolag som letar uran skapar stor och onödig oro runt om i bygderna. Därför vill vi uppmana dig Andreas Carlgren och regeringen att omgående ta initiativ till en översyn av minerallagen.

Jämtlands län producerar redan i dag stora mängder förnybar energi i form av vattenkraft, vindkraft och bioenergi. Ren, grön energi exporteras till omvärlden. Den miljövänliga energiproduktionen kan utvecklas mycket mer. När vi dessutom producerar mer biogas och etanol, som kan ersätta de fossila drivmedlen, kan Jämtlands län bli den första region i Sverige, EU och världen som enbart använder förnybar, miljövänlig energi. I en sådan region hör naturligtvis inte uranbrytning hemma.

En brytning av uran skulle medföra helt oacceptabla miljökonsekvenser. Kärnkraft måste därför vara en parantes i svensk energiförsörjning och minerallagen skärpas när det gäller provborrning och prospektering av uran i Sverige.

Att prospekteringsbolagen tillåts leta uran trots att vi från kommunernas sida i bred enighet har slagit fast att vi aldrig kommer att tillåta någon brytning skapar oro och är ett hinder för bygga ett långsiktigt hållbart samhälle. Låt oss därför få lagliga möjigheter att en gång för alla sätta stopp för uranjakten!

Anna-Caren Sätherberg (S)

Oppositionsråd, Åre kommun

Carina Zetterström (C)

Oppositionsråd, Östersunds kommun

Christer Toft (S)

Oppositionsråd, Krokoms kommun

Eva Hellstrand (C)

KJommunalråd, Åre kommun

Jens Nilsson (S)

Kommunalråd, Östersunds kommun

Karin Paulsson (S)

Oppositionsråd, Bergs kommun

Karin Stierna (C)

Kommunalråd, Strömsunds kommun

Lena Olsson (Be)

Kommunalråd, Bergs kommun

Maria Söderberg (C)

Kommunalråd, Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons