Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osann kampanj av Djurens rätt

Annons
Djurens Rätt driver nu en kampanj för att tvinga handeln att endast sälja ägg från frigående höns. Kampanjen riktar sig mot den äggproduktion som i dag sker i inredda burar och i enlighet med Svensk djurskyddslagstiftning.
I vårt företag, Pelle & Lisa, bedriver vi äggproduktion i både inredda burar och i stallar med frigående höns. Dessutom har vi flera EKO-äggsproducenter knutna till vårt packeri.
Inredda burar är något helt skiljt från de gamla karga trådburarna. Svenska packerier hanterar inte ägg från gamla trådburar. Hos några butiker och i storkök är Finska ägg från gamla trådburar vanliga.
I såväl inredd bur som i golvhållning har hönan tillgång till rede, sittpinne och sandbad.
I frigående system kan hönan röra sig fritt över en stor yta. I den inredda buren är hönans rörelseyta mer begränsad. Inget av systemen medger utevistelse för djuren.
De jämförande undersökningar som SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) gjort visar på ett bättre hälsotillstånd för höns i de inredda burarna. Man har då bl.a. undersökt fjäderdräkt, fotbölder, hackskador och befjädring.
I en doktorsavhandling (Helena Wall, SLU, 2003) finns redogörelser för hur och i vilken omfattning hönor i inredda burar utnyttjar rede, sandbad och sittpinne. Sammanfattningsvis bekräftar avhandlingen att höns i inredda burar utnyttjar bekvämligheterna i stor omfattning.
Problemen med fjäderplockning och kannibalism kan vara väsentligt allvarligare i stora frigående flockar än i än i små grupper hönor i inredda burar. I Europa och andra länder utanför EU är näbbamputation vanlig. Genom att kapa av en bit av den övre näbben skadar inte hackningen den höna som utsetts till hackkyckling. I Sverige är näbbamputation förbjuden.
Kostnaden för att producera ägg i frigående system är högre än kostnaden för produktion av ägg i inredda burar. Detta beror bland annat på högre foderförbrukning, högre dödlighet samt något dyrare byggnader och inventarier.
I stallar med inredda burar uppnås den bästa hygieniska kvaliteten på äggen. Detta beror på att hönor som vistas i utrymmen utan ströbädd är bättre skyddade från infektioner av parasiter som kan utvecklas i ströbäddar.
De ansträngningar som bland annat Pelle & Lisa gör för att inte hantera äggen från gamla trådburar, vare sig de är svenska eller finska, har stöttats av såväl Konsum Nord som Ica-handlarna.
Vill Djurens Rätt förbättra för hönsen bör de rikta kritiken mot de inhysningssystem som de karga ovärdiga trådburarna är och inte mot Svenska producenter som producerar ägg med världens mest djurvänliga system.
Pelle Sallin
Pelle & Lisa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons