Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osaklig kritik mot gymnasieföreningar

Som medlem i ÖGF Lyran, Sverige äldsta gymnasieförbund ser jag det som mitt ansvar att nyansera debatten och om möjligt räta ut vissa frågetecken. Diskussioner angående dessa gymnasieföreningar blommar upp vid varje skolstart.

Annons

Som medlem i ÖGF Lyran, Sverige äldsta gymnasieförbund ser jag det som mitt ansvar att nyansera debatten och om möjligt räta ut vissa frågetecken. Diskussioner angående dessa gymnasieföreningar blommar upp vid varje skolstart. Att attackera problemet opartiskt tycks omöjligt, därför framför jag här mina subjektiva åsikter.

Ett problem är att man drar alla studentföreningar över en kam och alla föreningar får klä skott för andras misstag. Alla gymnasieföreningar skiljer sig sinsemellan i frågan om profil, anor, traditioner och målsättning.

Min egen förening för, sedan många år, en mogen debatt med skolledningen men har smärre problem för då alla föreningar inte gör detsamma behandlas vi ändå likadant.

Vi anordnar lyrik- och prosatävlingar för skolans elever, vi samarbetar med Korpen Östersund och höll ifjol i ”Bollskoj” och ”Lilla Vasaloppet”. Vi försöker, liksom vi gjort i 145 år, förena nytta med nöje och tända kulturens, bland ungdomar, ofta slumrande låga.

Vi vårdar ömt de kulturskatter som lämnats av äldre medlemmar och uppmuntrar våra nuvarande medlemmars skaparglädje.

Att då ständigt motarbetas och betraktas som orsaken till ungdomars eskalerande alkoholkonsumtion känns föga uppmuntrande.

Visst är en del av er oro berättigad eftersom det förekommer alkohol på de flesta ungdomars fester, men det förekommer inte mer alkohol vid fester i föreningens regi än privata fester. Observera att det sker flest omhändertaganden av berusade ungdomar vid tidpunkter då föreningarna har ”lov”. Genom åren har flera medlemmar varit nykterister, alltså är alkoholintag inget krav för medlemskap.

Under min gymnasietid har medlemskapet förgyllt min tillvaro och jag har upptäckt förmågor som jag inte trodde jag hade. Jag är övertygad om att de strax över 1 400 medlemmarna genom åren tycker detsamma och inte ångrar en stund att de var med.

Jag vill också passa på att tacka Elevhälsopersonalen vid Jämtlands Gymnasieförbund Östersund för deras mogna insändare med god inblick. Frågan om inval är i synnerhet känslig men också där skiljer sig föreningarna emellan. Vi i vår förening hoppas på en förnuftig dialog mellan föreningar och skolledning.

Kanske har jag med detta lyckats bemöta en del osaklig kritik mot i alla fall vår förening. Kanske borde många föreningar ställa sig frågan vad de egentligen står för. Kanske borde alla Oroliga föräldrar tänka på vad de själva kan göra för att deras ungdomar ska kunna tillbringa stunder tillsammans i samma anda som de flesta föreningar ursprungligen skapades för.

Felix Starlander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons