Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppnar centern för uranbrytning i länet?

Annons

Kristdemokraternas och centerpartiets ändrade hållning till att förespråka kärnkraft som en lösning på klimathotet och vårt framtida energibehov är tragisk. Kärnkraften är inte en ren eller förnybar energikälla, den är inte säker och den är heller inte billig. De och de andra regeringspartiernas resonemang och nya energipolitik bygger på en logisk härdsmälta och innebär ett hot mot utvecklingen av ett långsiktigt hållbart energisystem.

Kärnkraften är inte en ren förnybar energikälla. Precis som olja, gas och kol är uran som används i framställningen av kärnbränsle en ändlig resurs. Brytning och anrikning av kärnbränsle samt upparbetning av avfall skapar stora miljöproblem, radioaktiva utsläpp och bidrar också till växthuseffekten. Hittills har den svenska kärnkraftsindustrin producerat knappt 8 000 ton radioaktivt avfall. Tillräckligt för att utplåna allt liv på jorden många gånger om. Det är förstås vansinnigt att fortsätta producera ännu mer kärnavfall.

Kärnkraften är inte säker. Våra svenska reaktorer har många gånger framställts som några av världens säkraste. Men, ändå har det bara under de senaste åren varit flera allvarliga incidenter i våra kärnkraftverk. Hur trygga system man i teorin än kommer fram till finns alltid faktorer som inte kan förutses och den mänskliga faktorn.

Konsekvenserna av ett haveri vill man inte ens tänka på.

Kärnkraften är inte billig. Kärnkraften kräver stora statliga subventioner. Förutom skattefinansierade förmånliga lån slipper reaktorägarna betala korrekta olycksfallsförsäkringar. De framtida kostnaderna för hanteringen av avfallet är okänt liksom kostnaderna för avveckling av uttjänta reaktorer.

Häromdagen presenterades ett tydligt exempel på att det finns alternativ till kärnkraften. En vindkraftpark i Hanöbukten med 500 vindkraftverk kan inom tio år producera lika mycket el som Barsebäck 1 och 2 gjorde när de gick för fullt. I dag finns fullt realistiska alternativ till kärnkraft som bygger på förnybar energi, och energieffektivisering.

Inte minst måste man ställa frågan om detta beslut även öppnar för uranbrytning i Sverige? Hittills har regeringen sagt nej till uranbrytning i Sverige, men med dagens beslut känns det som en tidsfråga innan nästa dråpslag mot miljön kommer.

Ni som hittills stött de borgerliga partierna. Visa, som vi gör, att ni vill ha en annan energipolitik än vad regeringspartierna nu presenterar. Visa att ni vill ha en långsiktigt hållbar energipolitik och att ni vill ha den nu. Kärnkraften är inte en del i denna.

Anna Hildebrand, mp

Landstingsråd för

Miljöpartiet de Gröna

Karin Thomasson, mp

Taleskvinna för

Miljöpartiet de gröna i Jämtlands län, kommunalråd i Östersund

Owen Laws, mp

Gruppledare för

Miljöpartiet de gröna i Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons