Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika miljöregler i fjällen?

Jag har bott och verkat i Handöl i 22 år och varje vårvinter lagt mycket tid på att åka skidor mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna.

Annons

Under dessa år har vi haft gäster i påsktid som vill upp till Sylarna men som inte orkar både fram och tillbaka, då har möjligheten att tolka ena vägen passat väldigt bra. Denna ordning är det stor enighet om att den skall fortsätta. Länsstyrelsen och STF (Svenska Turistföreningen) och alla andra som jobbar med turism i fjället är eniga om detta. Problemet är dock att det företag som jag anlitat för transporterna under dessa år inte fått en fortsatt dispens för sina transporter länsstyrelsen har valt att ge dispensen till STF

Jag har läst STF:s dispens och länsstyrelsens motiv till att inte ge Taxi Enafors dispens. Hur kan länsstyrelsen i samma text både säga sig vilja minska trafiken/bullret på fjället och samtidigt ge STF tillåtelse att använda så många maskiner som man vill för att ta upp de som vill till Sylarna. Att STF skulle vara en organisation som tar större hänsyn till bullret på fjället än en lokalt boende och i årtionden verkande entreprenör verkar för mig främmande. STF vill öka strömmen till Sylarna och man vill också erbjuda motorfordonstransport.

Jag vet att Taxi Enafors i ett överklagande till Länsrätten har föreslagit en ordning som skulle betyda en minskning av transporterna, detta tar länsstyrelsen inte upp i sitt yttrande till Länsrätten. Det förslaget skulle innebära att den obegränsade dispens som STF fått skulle inskränkas. Min undran är därför om STF och länsstyrelsen tillsammans har skött detta ärende. Jag tycker att länsstyrelsen i detta ärende allvarligt åsidosätter den fria näringsrätten.

Den entreprenör man har använt sig av i alla år och som skött sig utan minsta anmärkning, både kan och vill fortsätta, är på samma sätt som STF en entreprenör i fjället och skall därför av länsstyrelsen värderas på samma sätt. Taxi Enafors har därför överklagat länsstyrelsens beslut till Tingsrätten.

Jag hoppas att Länsrätten kan ta ett snabbt beslut i ärendet så att inte säsongen hinner ta slut.

Rolf Andersson, Handöl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons