Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegripligt ojämlik debatt

En fördel med att bli gammal är att man hinner få perspektiv på tillvaron.

Annons

Man får se hur det blev med jämställdheten till exempel. Å visst är det bättre, men int’ är det bra.

När jag 1957 gick tillbaka till mitt yrkesarbete efter att ha fått mitt första barn, måste jag leja någon i mitt hem. Jag ansåg då att utgifterna för barnpassningen hörde hemma under Utgifter för inkomstens förvärvande på deklarations-blanketten. Det ansåg inte taxeringsnämnden. Min man däremot som anställde människor i sitt företag, drog naturligtvis av kostnaderna för det på sin deklaration. Jag som kvinna borde i princip kunna vara på två ställen samtidigt.

Dagens märkliga diskussion om rut och rot är ett utslag av samma ojämlika syn på mäns och kvinnors arbete. Båda systemen har kommit till för att öka sysselsättningen och minska svartjobben. Båda systemen har gjort svarta jobb vita och bidragit till att tidigare svartjobbare nu betalar skatt och samlar ihop till en pension på ålderns höst. Ändå anser oppositionen att del är fel att med statliga medel underlätta hushållsarbete. Vad är det för skillnad mellan att lägga ett golv och att hålla golvet rent? Rut gynnar de rika sägs det, vilket är en spridd vanföreställning. Rut gör att alldeles vanliga människor och inte minst pensionärer, kan få hjälp av kunnigt folk. Alla har inte råd sägs det. Rätt. Men alla har inte heller råd att äga hus och anlita fackfolk för renoveringar, om- och tillbyggnad. Dessutom lär det på något underligt sätt bära sig för staten.

I Östersunds kommun kan alla som fyllt 65 anlita en fixartjänst för 80 kronor i timmen. Den subventionen sker med kommunala medel. Någon som märker skillnaden?

Om de rödgröna vinner valet i höst försvinner rut-avdraget. Rot ska däremot utökas. Det gör hela situationen ännu mer obegriplig. Motiveringen är också märklig: Rut-jobben är inte så många och försvinner inte nu när branschen är etablerad. Det är helt tydligt att alla jobb inte är lika värdefulla i det rödgröna Sverige. Företagare ska vara män, därför stimulerar man mansdominerade branscher.

Inga - Maj Granquist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons