Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hot kräver nytt försvar

/

Annons

Försvarsmakten står inför den största förnyelsen på decennier. På ett år har en helt ny försvarspolitik utvecklats.

Är det nödvändigt?

Definitivt. När hoten och utmaningarna i världen förändras måste det svenska försvaret anpassas till nya förutsättningar.

Försvarets kärnverksamhet och operativa verksamhet sätts i centrum. Den gamla uppdelningen mellan en nationell insatsorganisation och en särskild anställd utlandsstyrka avskaffas. Alla förband ska kunna användas för försvarets alla uppgifter. Insatsorganisationen ska därför kunna användas för uppgifter såväl i Sverige som i närområdet och utanför närområdet.

Många av dagens konflikter har ett snabbt förlopp. Kraven på flexibla och rörliga enheter har ökat medan krav på stora volymer av förband har minskat. Det tydligaste exemplet på detta är kanske kriget i Georgien. Konflikten varade i fem dagar och avgjordes på två. Det var färre än 20 000 ryska soldater i Georgien men de tog sig dit mycket snabbt.

Framtidens försvar kommer att bestå av stående förband och kontraktsförband, samt ett kvalificerat hemvärn med nationella skyddsstyrkor. Hela insatsorganisationen om cirka 50 000 personer kommer att kunna användas inom en vecka efter beslut om höjd beredskap. Därmed skapar vi ett försvar som är användbart, tillgängligt och flexibelt.   En annat prioritering är internationellt samarbete. Vi bygger säkerhet tillsammans med andra. Vi värnar inte Sverige bara vid gräns. Sverige har ett starkt intresse och värdegemenskap med EU och de nordiska länderna. 1700 personer kommer att kunna hållas kontinuerligt insatta i insatser internationellt och sprida fred och säkerhet i EU-, Nato, och FN-insatser. Det är dubbelt så många som i dag.

Personalförsörjningen kommer att moderniseras så att frivillighet i stället för värnplikt utgör grunden för bemanning av insatsorganisationen. I dagens system är utbildning obligatorisk men det är frivilligt att delta i insatser. Morgondagens system blir det omvända. Uttagningen blir frivillig men om man väljer att ingå i stående eller kontraktsförband ska man vara beredd att delta i insatser. Genom detta höjs kvaliteten då vi får förband med erfarenheter från tidigare insatser.

Med regeringens förslag kommer Sverige att få en av Europas modernast organiserade försvarsmakter. Ett försvar som är anpassat till verkligheten och som ligger i linje med den internationella utvecklingen.

I mitten av juni fattar Riksdagen beslut om framtidens försvar. Alternativen är tydliga. Alliansen som sätter landets försvarsförmåga i fokus och höjer den betydligt. Vänsterkartellen vill sänka ambitionerna i försvarspolitiken och kraftigt skära ned försvarsförmågan.

Sten Tolgfors (M)

Försvarsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons