Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det pensionärernas tur

Från den 1 januari sänks skatten för majoriteten av landets pensionärer. Samtidigt blir pensionsuppräkningen god och jobbskatteavdraget för 65+ utökas ytterligare. Oavsett vilken ålderspension man har kommer pensionärernas ekonomiska utrymme att bli större under nästa år.

Annons

Skatten har sänkts väsentligt i Sverige. Nu är det pensionärernas tur.

De senaste årens framgångsrika arbetsmarknadspolitik har skapat möjligheter för att sänka skatten både för dem som arbetar och för landets pensionärer.

Störst skattesänkning får pensionärer med lägst pensioner. Skattesänkningen kommer att innebära mellan 2 300 och 3 500 kronor lägre skatt per år. Det handlar ofta om äldre kvinnor som arbetat deltid eller i hemmet och därmed inte tjänat ihop några egna ATP-poäng. Nu stärks pensionen med flera hundra kronor i månaden utan att bostadstillägg och andra stöd påverkas.

Pensionärer med inkomstpension gynnas i stället av en bra pensionsutveckling. Inkomstpensionen är sedan ett antal år tillbaka kopplad till inkomstutvecklingen. Det har resulterat i att pensionerna stärkts väsentligt jämfört med hur utvecklingen skulle sett ut med det gamla ATP-systemet.

Under förra året utbetalades 5,9 miljarder mer till pensionärerna tack vare denna följsamhetsindexering. Den goda inkomstutvecklingen hänger samman med de senaste årens effektiva arbetsmarknadspolitik och den höga sysselsättningen. Trots att arbetsmarknadsläget nu förändrats väsentligt präglas även nästa års pensioner av en god uppräkning. Utan den ansvarsfulla ekonomiska politik som förts de senaste åren hade läget sett dystrare ut även för pensionärerna.

En politik för arbete är det enskilt bästa för ett stabilt pensionssystem och en bättre pensionsutveckling. Den arbetsföra delen av befolkningen måste arbeta, arbeta mer och arbeta längre. Pensionärer som väljer att stanna ett par år till på arbetsmarknaden betalar lägst skatt av alla. Att så många som möjligt arbetar gynnar alla, både direkt och indirekt.

Vi står nu inför stora utmaningar på arbetsmarknaden, men trots kristider kommer 2009 att innebära förbättrad ekonomi för landets pensionärer. Nu är det pensionärernas tur.

Mats G Nilsson, m

Riksdagsledamot och talesperson för pensionsfrågor

Ola Sundell, m

Riksdagsledamot från Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons