Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan all sprit dricks hemma

Annons

IOGT NTO:s Sven-Olov Carlsson skriver i LT i lördags om behovet av en mer restriktiv alkoholpolitik och särskilt vad gäller krogarnas servering. Detta för att minska det alkoholrelaterade våldet. Från Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, SHR:s sida välkomnar vi alla åtgärder för att minska detta våld. Däremot anser vi att det finns en fara att så entydigt utmåla krogars och restaurangers alkoholservering som grund för detta våld.

90 procent av all alkoholkonsumtion sker i hemmen och andra platser utan social kontroll och utan insyn av myndigheter. Det är en siffra IOGT-NTO:s förbundsordförande glömmer att nämna. Låt oss en gång för alla komma bort ifrån påståendet att servering av alkohol på restauranger utgör något slags generator för våldsbrott i allmänhet.

SHR vill definitivt inte att den totala alkoholkonsumtionen ska öka men menar att konsumtionen i högre grad borde ske på krogen där serveringen erbjuder en möjlighet för nyktra dessutom utbildade vuxna, att hålla koll. Där miljön förhoppningsvis är så trevlig att det sociala sammanhanget kan få väga tyngre än själva alkoholkonsumtionen.

Ingen annan plats än restauranger erbjuder en garanterad kontroll av alkoholkonsumtionen, där ett omfattande regelverk förbjuder krögare att servera minderåriga, överservera gäster eller att använda lockande marknadsföring. Låt oss se på det ur ett mer nyanserat perspektiv. Endast var tionde droppe konsumeras i denna miljö. Begränsa inte den enda kontrollerade miljö vi har.

Mats Hulth, vd

Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR

Susanne Pripp, ordf

Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons