Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP vill satsa på mat i offentlig service

Mat handlar inte bara om näringsämnen. God mat är vällagad med dofter och smaker som berikar både kropp och själ.

Annons

 God mat är en måltid, en mötesplats som ger avkoppling och många gånger en stark social samvaro. God mat är politik. En politik för god mat i den offentliga servicen ger en högre kvalitet för patienter och elever.

Den låt-gå-mentalitet som fått prägla utvecklingen har skapat förödande konsekvenser, bland annat i form av ohälsa och miljöförstöring.

Naturvårdsverket visade nyligen att mat för hundratals miljoner kastas årligen – ett enormt slöseri som ger klimatpåverkan helt i onödan.

Det ska också sägas att det är stora skillnader mellan olika kök. Så kallade mottagningskök, som nyligen var under utredning i Östersunds kommun, har man konstaterat att de genererar mer svinn än om tillagningen sker på plats. Tillagning på plats med råvaror av god kvalitet ger god mat och minskat svinn.

Dåliga råvaror maskeras i dag av kemiska tillsatser i form av olika e-nummer. Tillsatser som är otillåtna i ekologisk produktion bör heller inte förekomma i offentlig sektor.

Miljöpartiet vill begränsa de onödiga tillsatserna i skolmaten. Det behöver inte bli dyrare utan snarare finns det också ekonomiska vinster i att satsa på god mat.

Måltidspersonal måste ges tid och resurser att upphandla och laga mat från bra råvaror, samt inflytande över och ansvar för budget. En bra skolmat är en investering i barns hälsa och utbildning. Ökad kvalitet i offentligt serverad mat är dessutom en viktig faktor för ett framgångsrikt lokalt livsmedelsföretagande.

Miljöpartiet vill genomföra ett kompetenslyft för god mat. Staten och kommunerna bör tillsammans finansiera den kompetensutvecklingen. Miljöpartiet avsätter nu i vårt budgetförslag 150 miljoner de kommande åren för ett skol- och äldrekökslyft. Personalen ska genom ett kompetensprogram få möjligheter att lära sig mer om barn, mat och hälsa, ekologisk och rättvisemärkt mat, samt få kunskaper kring lagstiftning och rutiner. Programmet ska även inriktas för personal inom äldreomsorgen för en motsvarande kompetensutveckling kring maten och måltiden, och dess betydelse för hälsa hos äldre människor.

Vi vill understryka att en politik för god mat i den offentliga servicen ger, förutom en kvalitetsvinst för patienter och elever, också förutsättningar för att fortsatt utveckla den lokala livsmedelsförädlingen och livsmedelsproduktionen i Jämtlands län.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons