Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med vem samarbetar din EU-kandidat?

/
  • Efter helgens val samlas de valda politikerna i olika europeiska partigrupper för det politiska arbetet i EU.foto: scanpix

Efter helgens europaval samlas de nationellt valda politikerna i olika europeiska partigrupper för det politiska arbetet i EU. För många väljare är detta samarbete okänt och somliga försöker dölja med vem de samarbetar.

Annons

Europeiska folkpartietär den största partigruppen i EU-parlamentet med 288 kristdemokratiska och liberalkonservativa ledamöter och är den enda gruppen som har ledamöter från samtliga EU-länder. Här ingår svenska (m) och (kd).

Tyska ledamöter utgör den största nationella delegationen. I viktiga lagstiftningsbeslut är det vanligt att gruppen samarbetar med socialdemokrater och liberaler för att uppnå en stabil majoritet.

Europeiska socialdemokrater har 217 ledamöter men saknar företrädare för Lettland och Cypern. Största parti är de franska socialisterna.

Europeiska liberaler har 100 ledamöter och där ingår (fp) och (c). Den italienska delegationen är den största, men representanter saknas från 5 EU-länder. Europas Gröna har 43 ledamöter i EP men saknar ledamöter från över hälften av EU-länderna. De är talföra i miljöfrågor men är samtidigt EU-parlamentets mest knark- liberala parti. Tyskarna utgör en tredjedel av partigruppen.

Unionen för Nationernas Europa (UEN) domineras helt av polska partier med 20 av gruppens totalt 35 ledamöter. Här finns det polska familjeförbundet, ett nationalistiskt katolskt parti. Sverigedemokraterna har ambitioner att komma med, men UEN är i sönderfall. Främlingsfientligheten i gruppen fick Fianna Fail från Irland att hoppa av.

Gruppen för oberoende och demokrati (IND/DEM) samlar EU-motståndare och hade 37 ledamöter från 10 länder efter EU-valet 2004. Av dessa återstår bara 22 efter uteslutningar och avhopp.

Gruppen domineras av brittiska Independence Party, ett internt bråkigt parti och 3 ledamöter har gått över till NI-gruppen. I partiet finns företrädare som ifrågasätter förintelsen. I IND/DEM finns de 2 ledamöter från svenska Junilistan som finns kvar efter Lars Vohlins avhopp.

Sören Wibe på årets Junilista sägs ha ambitionen att bli gruppledare. Tidigare gruppledare Jens-Petter Bonde hade ett förflutet inom danskt kommunistparti. Stämmer bra med Wibe som tidigare varit ledare för Vänsterpartiet kommunisterna i Umeå.

Gruppen för de grupplösa (NI) har 30 ledamöter. Störst är franska Front National med dess ledare Jean-Marie Le Pen. Då UEN står inför avveckling kommer nog Sverigedemokraterna om de blir invalda att hänvisas till NI.

Europeiska vänstern och nordisk grön vänster (GUE/NGL) har 41 ledamöter och här ingår svenska (v). Gruppen domineras av tjeckiska kommunister, varav två är så kallade hårda linjens män Husaks män, samt av tyska vänstern som är direkta arvtagare till det kommunistiska SED-partiet i diktaturens DDR. I gruppen finns grekiska kommunister som genom åren konsekvent röstade emot att Serbiens före detta president Milosevic skulle ställas inför Haag-domstolen för brott mot mänskligheten.

Tänk över ditt EU-val. De allra flesta svenska ledamöter i EU-parlamentet samarbetar med ansvarsfulla demokratiska EU-politiker. Men alla gör det inte och det bör man känna till så det inte kommer som en överraskning efter valet.

Per-Arne Arvidsson,

Frösön,

Fd EU-parlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons