Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märklig höjning av landstingsskatten

Annons
Landstingsstyrelsen beslutade för en tid sedan föreslå fullmäktige att landstingsskatten höjs med 45 öre per skattekrona från år 2009. En omarbetad landstingsplan föreläggs fullmäktige för beslut i mitten av december.
Vi inom Alliansen reserverade oss mot denna skattehöjning. Vi finner det ologiskt att både höja skatten och genomföra ett av alla partier godkänt omställningsarbete inom landstinget för att skapa balans mellan resurser och åtaganden. Detta arbete har redan påbörjats. Vilka signaler ger skattehöjningen till alla landstingsanställda som påbörjat omställningsarbetet, när man samtidigt ser att landstingets kassa tillförs drygt 90 miljoner kronor genom skattehöjningen? Vilken drivkraft finns då för att genomföra ett framgångsrikt omställningsarbete?
Skattehöjningen har förberetts på ett mycket egendomligt sätt av vänsterkartellen inom landstinget. Landstingsstyrelsens ekonomiutskott har inte medverkat, trots att själva tillkomsten av den gruppen motiverades av ett fördjupat arbete med landstingets viktigaste styrinstrument, landstingsplanen. Alliansen hade inte fått vetskap om förslaget till skattehöjning före ett hastigt inkallat extra möte med landstingsstyrelsen. Landstingets ledande tjänsteman, landstingsdirektören, var tydligen lika okunnig om förslaget.
Själva hanteringen - unik i landstingets historia - av frågan om skattehöjningen visar att vänsterkartellen, med landstingsstyrelsens ordförande i spetsen, saknar elementära kunskaper i modernt ledarskap. Ett sådant ledarskap präglas av gott samarbete och stort förtroende, till exempel mellan politisk och administrativ ledning. Grunden för att skapa ett sådant förtroende är att det förs en ständig dialog, präglad av öppenhet och ömsesidig respekt. Hanteringen strider samtidigt mot landstingets värdegrund som den formuleras i landstingsplanen. Även där talas det om respekt som en grundläggande värdering.
Det innebär att alla behandlas lika och att alla uppfattningar respekteras. Det skapar förtroende. "Förtroende innebär ömsesidig tillit, och skapas genom ärlighet och respekt". Så formuleras den grundläggande värderingen i landstingsplanen som alla partier i landstinget ställt sig bakom.
Miljöpartiets ledande företrädare lämnar nu landstinget - mitt under mandatperioden. Vi känner inte till skälen till avhoppet. Dock kan vi förstå att det känns plågsamt att ständigt tvingas acceptera vänsterpartiernas politik.
Landstingets majoritet har på ett flagrant sätt underkänt den värdegrund som varit vägledande för landstingets verksamhet. Alliansen beklagar den negativa utveckling av landstinget som nu blir alltmer tydlig under Robert Uittos ledning.
Alliansen förutsåg den här situationen redan under valrörelsen 2006, när vi efterlyste ett nytt ledarskap inom landstinget.

Marianne Larm-Svensson, c, Gunnar Hjelm, m, Per-Olov Olsson, fp, Lars-Olof Eliasson, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons