Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäns våld mot kvinnor måste upphöra

Det lackar mot jul. De flesta av oss ser fram emot en skön ledighet med välbehövlig vila där vi umgås med familj, släkt och vänner.
Tänk dig att du bävar inför julhelgerna, att du känner fasa för en lång ledighet med din närmaste familj. Tänk dig att du oroat dig flera veckor innan jul. För många kvinnor som utsätts för våld av män handlar julhelgerna om hot, våld och trakasserier. Det kan vara förenat med direkt livsfara för våldsutsatta kvinnor att fira jul med sin man.

Annons

Varje dag kränks kvinnor av män både fysiskt och psykiskt, något som borde uppmärksammas mer eftersom våldet sker dagligen, året runt. Enligt Brottsförebyggande Rådets (BRÅ:s) statistik gjordes cirka 26 000 anmälningar år 2007 om mäns våld mot kvinnor. Antalet anmälningar av mäns våld mot kvinnor har ökat med drygt 30 procent de senaste tio åren. Mörkertalet beräknas enligt Brå vara stort, uppemot 80 procent. Räknar man in mörkertalet innebär det att en kvinna misshandlas var fjärde minut i Sverige. Förövaren är ofta en nära anhörig till kvinnan. Även barnen i familjer där männen misshandlar kvinnor är offer.

Våldet mot kvinnor är en kränkning av kvinnors mänskliga rättigheter. Våldet måste bekämpas varje dag. Att synliggöra hur våldet ser ut är en del. Ett aktivt arbete med att förbättra jämställdheten i samhället är en annan del för att minska våldet mot kvinnor. Det krävs naturligtvis också ett samhälleligt stöd fullt ut till kvinnor som har misshandlats, som till exempel hjälp till boende, skydd från förövaren och rätthjälp.

Regeringen har beslutat att fördela sex miljoner kronor för lokal samverkan för kvinnofrid för att stärka samverkan mellan olika aktörer i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

Ansvaret för att bekämpa mäns våld mot kvinnor är fördelat på flera aktörer och ett samordnat arbete mellan dem är nödvändigt för att åstadkomma ett effektivt arbete. Utvecklingsmedlen kan sökas av en eller flera kommuner gemensamt och avser åren 2008-2010. I beslutet aviserar regeringen att totalt 23 miljoner kronor ska avsättas för ändamålet under perioden.

Allianskvinnor i Östersunds kommun

Carina Zetterström, c,

Lise Hjemgård-Svensson, m,

Kia Carlsson, fp

Ingrid Gustafsson, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons