Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många i länet betalar för hög fastighetsskatt

Annons

Omkring 1,5 miljoner småhusägare har fått sina fastställda taxeringsvärden.

För ägare till obebyggda tomter blev det särskilt intressant att öppna kuvertet. Värderingen av dessa tomter är nämligen inget annat än rena lotteriet.

Villaägarna har gått igenom försäljningspriserna på alla de 16 500 obebyggda tomter i riket vilka ligger till grund för taxeringsvärdena vid årets taxering och jämfört varje tomts försäljningspris med sitt taxeringsvärde.

Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet. Villaägarnas undersökning visar att så inte är fallet.

I genomsnitt är obebyggda tomter felvärderade med 36 procent sett till hela riket. 65 procent av tomterna i Jämtlands län har fått ett för högt taxeringsvärde. Tusentals kronor står på spel eftersom fastighetsskatten saknar ett tak.

I genomsnitt betalar tomtägarna i länet 1 400 kronor för mycket i fastighetsskatt årligen. Värst drabbas en tomtägare i Åre kommun som får betala 8100 kronor för mycket i skatt.

De för höga marktaxeringsvärdena har också stor betydelse för alla tomträttshavare. De ger höjda friköpspriser och när omreglering är aktuell höjda avgälder.

35 procent av de obebyggda tomterna i Jämtlands län har ett taxeringsvärde som är lägre än det som tomtens värde motiverar. Dessa tomtägare har i praktiken fått sänkt fastighetsskatt med i genomsnitt 900 kronor per år. Störst rabatt fick en tomtägare i Åre kommun med 12 100 kronor.

Taxeringssystemet ger så osäkra värden för enskilda fastigheter att de inte kan användas som underlag vare sig för beskattning eller som underlag för bestämning av avgifter. Regeringen bör skyndsamt utreda hur systemet kan avskaffas. Så länge taxeringsvärdena används kommer orättvisa, godtycke och rättsosäkerhet att råda.

Håkan Lindén

Regionchef, Villaägarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons