Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många fel om kärnkraften

Kommentar
till Saila Quicklunds debattartikel 4 mars.Sverige har kommit en bra bit på väg i omställningen till ett grönt, klimatsmart energisystem, men mycket återstår. Att i detta läge investera i ny kärnkraft vore oklokt och att gå i fel riktning.

Annons

Jag reagerar därför när moderaternas länsordförande Saila Quicklund ännu en gång hävdar att kärnkraft är en miljövänlig, trygg och billig energikälla. Verkligheten är en annan.

Uranbrytning är ingen miljövänlig verksamhet. En brytning av uran i Oviken skulle exempelvis innebära ett enormt dagbrott, väldiga avfallsmängder (knappt två hekto uran kan tas ut per ton alunskiffer) och risk för förorening av Storsjön. Efter Tjernobyl kan ingen längre hävda att driften är trygg och någon helt säker slutförvaring av det högaktiva och extremt farliga avfallet finns ännu inte. Kärnkraften är inte heller särskilt klimatsmart. Tas hela livscykeln med i beräkningarna resulterar kärnkraft i avsevärt större utsläpp av växthusgaser än vindkraft.

Att kärnkraft är billigt är högst tveksamt. Citigroup konstaterar att man inte kan rekommendera en privat finansiär att investera i kärnkraft. Ny kärnkraft kräver statliga subventioner för att bli ekonomiskt möjlig.

Saila hävdar vidare att kärnkraften står för nära hälften av dagens elproduktion. Enligt Energimyndigheten stod kärnkraften under 2009 för 36 procent av elproduktionen, vilket ligger närmare en tredjedel än hälften.

Såväl fossilkraft som kärnkraft bör fasas ut. Ett grönt, miljövänligt energisystem måste bygga på effektivisering och förnybar energi. Låt oss arbeta i den riktningen!

Håkan Larsson (C), Rödön, Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons