Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man ur huse för arbete och välfärd”

/
  • I Tandsbyn försvinner 100 arbeten om Husqvarna-fabriken läggs ned. Samtidigt försätts ACB Laminat med 150 anställda i Skanderåsen och Lockne i konkurs. Ytterst har tre personer makten och ansvaret, Ingvar Kamprad samt kusinerna Marcus och Jacob Wallenberg, skriver debattörerna.   Foto: Scanpix, Jan Andersson

Det ena dråpslaget efter det andra drabbar Norrland. Men nu får det vara nog! Låt oss starta ett Norrlandsuppror mot politisk passivitet, arbetslöshet, social nedrustning maktfullkomlighet och girighet.

Annons

I Tandsbyn, med mindre än 400 invånare, försvinner 100 arbeten om Husqvarna-fabriken läggs ned. Samtidigt försätts ACB Laminat med 150 anställda i Skanderåsen och Lockne i konkurs. Underleverantörer och serviceföretag dras med i fallet. För Östersunds och Bergs kommuner betyder det mer än om både Volvo och SKF försvinner från Göteborg.

Ytterst har tre personer makten och ansvaret. Kusinerna Marcus och Jacob Wallenberg, samt Ingvar Kamprad. Wallenbergarna är Sveriges mäktigaste industriägare. De kontrollerar Investor, SE-Banken, Ericsson, Electrolux, Atlas Copco, Saab AB och den mycket lönsamma Husqvarna-koncernen, med ett börsvärde på cirka 500 miljarder kronor! Ett belopp så svindlande att man knappt kan föreställa sig det. Ingvar Kamprad var 2007 världens fjärde rikaste person med en förmögenhet på 250 miljarder kronor.

Är de tre beredda att kasta ut hundratals människor i arbetslöshet i en redan hårt drabbad region, i en tid då a-kassa och sjukförsäkring monterats ned av den regerande Högeralliansen? Den som blir arbetslös tvingas leva på halva den tidigare inkomsten. Med arbetslöshet kommer ohälsa. Den som först blir arbetslös och sedan sjukskriven med ännu lägre sjukersättning har små möjligheter att klara sin försörjning. Då är kön till socialbyrå och socialhjälp nästa anhalt. En sådan förnedring ska ingen behöva utsättas för efter decennier av hårt arbete, när bankirer, koncernchefer och storägare vältrar sig i bonusmiljoner och miljardförmögenheter.

Arbetarna i Tandsbyn har arbetat hårt under decennier och levererat åtskilliga miljoner till familjen Wallenberg. Och vinsterna fortsätter att strömma in. Betongsågen är en lönsam och för Sverige unik produkt. Nya produkter var på gång till Tandsby-fabriken. Optimismen spirade när hotet briserade.

Det finns inga sakliga skäl för att stänga Tandsby-fabriken. Betongsågarna kan inte tillverkas bättre någon annanstans. Att lägga ned en så ekonomiskt och socialt viktig arbetsplats i Norrlands inland bara för att ytterligare pressa upp imperiets vinst är ansvarslöst och cyniskt. Investor har väldiga reserver och kan bidra till utveckling istället för avveckling i Norrlands inland.

ACB Laminat tillverkar spånplattor. IKEA är nästan ensam köpare. Virket finns i närområdet. Transporterna är effektiva. Fabrikerna är tekniskt väl utvecklade. Men IKEA körde med berått mod företaget i konkurs i en prisförhandling! De klagade över bristande kvalitet. Men vill man ha bättre kvalite så ska man inte pressa priset till orimliga nivåer. Ingvar Kamprad kan ge sina prisförhandlare order om att ta ett minimum av socialt och regionalt ansvar. Det tål hans kassa mer än väl.

Det här angår hela Norrland! Låt oss samlas i Tandsbyn för en stor demonstration från Mekaniska till Bygdegården under slagordet ”Man ur huse för arbete och välfärd” i Norrland! Som tidigare tandsbybor och jämtlänningar känner vi starkt för att delta. Vi ses i en fullsatt Bygdegård! Gå med i facebook-gruppen Norrlandsupproret!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons