Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF antar regeringens miljöutmaning

/
  • För en mjölkbonde med 50 kor innebär nedsättningssystemen för diesel, olja och el 40 000 kronor på en årlig inkomst om 300 000 kronor, skriver debatörrerna. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Annons

Klimathotet ska avvärjas med en politik där tillväxt och hållbar utveckling går hand i hand. Det har regeringen särskilt poängterat och denna ambition ställer vi bönder oss till fullo bakom. Med alliansens energiuppgörelse den 5 februari blev regeringen ännu tydligare med att det behövs satsningar på förnybar energi om klimatförändringarna ska stoppas. Men uppgörelsen rymmer motsägelsefulla formuleringar som kan innebära att satsningarna aldrig blir verklighet.

Regeringen har med sitt uttalade stöd till förnybar energi inte bara tydliggjort att de ser allvarligt på klimathotet, utan att de också ser att de resurser som finns i jord och skog måste användas ännu mer om vi ska skapa hållbar tillväxt och nya jobb. Det är bra. Men i alliansregeringens uppgörelse om energi- och klimatpolitiken finns en skrivning som i praktiken betyder att regeringen för diskussioner om att markant försämra konkurrenskraften för svenskt jord- och skogsbruk och därmed riskera möjligheterna att utveckla förnybar energi: De ekonomiska styrmedlen bör stegvis utvecklas och undantag i möjligaste mån begränsas, med beaktande av risken för koldioxidläckage och svenskt näringslivs konkurrenskraft.

Inför den kommande energi- och klimatpropositionen den 17 mars är det därför oklart vad som händer med energi- och miljöskatter kopplade till produktionen i de gröna näringarna. I samband med att Sverige blev EU-medlem infördes nedsättningssystemen för diesel, olja och el. De är av mycket stor ekonomisk betydelse för jord- och skogsbruket. För en mjölkbonde med 50 kor innebär det 40 000 kronor på en årlig inkomst om 300 000 kronor.

Fram till 2020 kan svenskt jord- och skogsbruk leverera 60 terawattimmar förnybar energi, varav en stor del är el. Men nödvändiga investeringar kan komma att utebli. Vi ser att en höjd koldioxidskatt är en ofrånkomlig utveckling. Men för att inte urholka våra möjligheter att konkurrera på en öppen marknad måste det kombineras med nuvarande nedsättningssystem för el, eldningsolja och diesel. Samtidigt måste den ensidiga svenska skatten på handelsgödsel ses över.

Vi i de gröna näringarna tar oss an framtidens utmaningar. Vi vill bidra med en hållbar produktion och minskad klimatbelastning. Vi kan skapa nya jobb i hela Sverige. Låt oss inte missa den möjligheten.

Birgitta Selander

Tf regionordförande LRF Jämtland

Lars-Göran Pettersson

Förbundsordförande, LRF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons