Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledningen av landstinget är under all kritik

Annons
Än en gång visar vänsterkartellen i landstinget (s, v, mp) att de inte förmår hantera landstingets verksamhet och ekonomi utan väljer den enkla vägen och skickar räkningen till invånarna i länet.
Någon dialog har inte förts med oppositionen vilket tydligt redovisats i tidningarna, i stället försvarar Robert Uitto sig med att "beslutet var förankrat i partiet". Hanterandet av frågan stärker mig i min tro att majoriteten saknar lösningar på hur det skall lyckas få landstingets verksamhet i ekonomisk balans.
Ledarskapet inom majoriteten är under all kritik. Det har nyligen beslutats om ett tufft omställningsarbete där alla stenar skall vändas på vilket kommer kräva ett hårt arbete från personal och politiker i landstinget. Arbetet har inletts, tidsplanerna är fastlagda och prioriteringar skall göras. I det läget väljer majoriteten att gå ut med beskedet "vi höjer skatten med 90 miljoner kronor". Jag känner oro för att omställningsarbetet kommer att tappa fart vilket vore förödande för ett litet landsting som vårat.
Vid senaste landstingsstyrelsen lade vi i Allians för Jämtlands län fram en gemensam åtgärdsplan innehållande ett tjugotal punkter.
Det handlade om att följa upp gamla beslut som restriktivitet kring utgifter, resor och konferenser. En uppföljning av anställnings- stoppet från i våras samt att även vi politiker skulle dra ner våra kostnader och effektivisera. På samtliga punkter blev vi nedröstade och fick inget gehör. Det fanns möjlighet att nå en bred lösning där vi gemensamt hjälps åt att nå målen i omställningsarbetet.
Vänsterkartellen valde den enkla vägen och skickade räkningen till länets invånare genom en skattehöjning.
Vad skatten skall gå till är än i dag oklart. Mona-Lisa Norrman, v, sa till tidningarna att "det finns en gräns för hur mycket vi kan effektivisera" då låter det som driftskostnaderna skall höjas. Robert Uitto, s, pratar om investeringar i dialysen och Anna Hildebrandt, mp, sa att "det finns ingen annan utväg". Argumenten är många men några fakta finns inte att analysera och det ger en spretig bild av vad vänsterkartellen egentligen är överrens om. Den omtalade dialysavdelningen är en engångskostnad på 31,4 miljoner därefter kostar dialysen 5,4 miljoner årligen i ökade driftskostnader för landstinget. Det är långt ifrån skattehöjningen på 90 miljoner kronor.
Visst minskar uppräkningen i utjämningssystemet procentuellt, men sett från år till år ökar inkomsterna i utjämningssystemet. Även skatteintäkterna blir större, detta utifrån de underlag som vi ska fatta våra beslut på.
Majoriteten har i år redan beslutat om att höja patientavgifterna med cirka 5-6 miljoner kronor och kommer nu att skicka ännu en räkning på 90 miljoner kronor till länets invånare.
Vi pratar om närmare 100 miljoner kronor som landstinget from 2009 årligen kommer öka intäkterna med. Ingen dialog och inga underlag utan räkningen skickas bara till patienter och invånare i länet, det är kontraproduktivt för länets utveckling.
Den förra skattehöjningen 2003 skulle återställas och bara gå till vård, tydligen höll inte den planen. Nu är vi där igen och en skattehöjning ska lösa problemen. Det finns andra beslut och åtgärder som behövs för att lösa landstingets bekymmer med ekonomin.
Marianne Larm-Svensson, c
Landstingsråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons