Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget allt mer patientvänligt

Det är nu snart fyra år sedan vi i majoriteten tydligt uttalade att vi inte längre kan vara sämst när det gäller människors möjlighet att nå våra Hälsocentraler via telefon.

Annons

Krafttag har nu gjort att vi är bättre än medellandstingen i landet. Vem minns dessutom inte människor som fick vänta i tre år på en hörapparat, i tre-fyra år på en ögonoperation eller en höftledsoperation. Det var fullständigt oacceptabelt! Nu har område efter område förbättrats rejält, men man glömmer ganska fort hur det var. Dessutom har vi nu allt bättre kvalité som till och med syns utåt i landet.

Landstingets intensiva arbete med att korta köer, öka tillgängligheten och förbättra kvalitén gör stora framsteg med hjälp av politisk beslutsamhet och skicklig och kvalitetsmedveten personal. Det skall gå att nå sjukvården oavsett var man bor.

Det behövs bara några års tillbakablick för att inse vilka enorma förändringar som gjorts när det gäller att öka tillgängligheten på telefon till Hälsocentraler, korta väntetider vid gråstarrsoperationer, minska patienters väntan på att få ortopediska operationer och undersökningar gjorda.

Regeringens extra pengar i form av den Kömiljarden, kommer nu att ge landstinget välbehövliga extramedel tack vare personalens mycket medvetna arbete.

Just nu är det enbart 8 procent av patienterna som väntat mer än 90 dagar på behandling mot 35 procent vid tidigare mätningar.

Det handlar givetvis om att ett litet landsting får kämpa mer än de riktigt starka landstingen som trots stark ekonomi fått stöd av regeringen vilket är ännu en regionalpolitisk fadäs av Alliansen.

Nu måste vi också kämpa för en trygg vård även om man bor i våra glesaste delar av länet. Det blir allt lättare att komma i kontakt med vården i vårt län, men det hjälper föga om hälsocentraler i glesbygd slås ut av starka privata vårdföretag som startar med hjälp av våra gemensamma skattemedel.

Risken är uppenbar med regeringens påtvingade etableringsfrihet som gynnar vård i centrala delar av vårt län. Vården skall självklart fördelas solidariskt och rättvis vård handlar inte alltid om att alla får lika mycket utanmer om att den som behöver mer vård också skall få det. Detta oavsett vart man bor i vårt län eller vilka ekonomiska förutsättningar man har.

Robert Uitto (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons