Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagstifta mot övermedicinering

Annons

Av alla äldre som läggs in akut på sjukhus har var femte drabbats av biverkningar av olika läkemedel. Dödligheten i den här patientgruppen är mycket större än i andra typer av grupper. I genomsnitt har de som bor på äldreboenden eller har hemsjukvård tio olika läkemedel.

Den som under hösten fått personifiera problemet med felaktig läkemedelsanvändning för äldre är Gulli Johansson. SVT-programmet Uppdrag granskning berättade en skrämmande historia om Gulli som förlorade elva år av sitt liv på grund av att biverkningar av läkemedel.

Hur många fler Gulli finns det i Sverige?

Svaret är tyvärr enkelt: Ingen vet.

Berättelsen om Gulli fick ändå ett lyckligt slut. Gulli blev så dålig så att de anhöriga kom för att ta ett sista farväl. Läkarna beslutade att sluta ge Gulli några läkemedel. Fyra dagar senare satte sig Gulli upp i sängen och sa att hon ville åka hem. Ingen får glömma vad som hände Gulli Johansson. Miljöpartiet ligger därför på regeringen Reinfeldt för att se till att andra äldre inte drabbas av läkemedelsvanvård.

Från miljöpartiets sida har vi tagit fram en rad förslag om hur detta problemen skulle kunna åtgärdas.

Vi föreslår att Socialstyrelsen ska få ökade resurser till uppföljning och kontroll. Vi föreslår att läkemedel måste testas så att de fungerar för äldre patienter. Vi föreslår att vårdpersonal i äldrevården får utbildning och kompetensutveckling i läkemedelsanvändning. Vi föreslår att äldrevården börjar arbeta med icke-farmakologiska alternativ, som sömnskola i stället för sömnmedel. Vi föreslår att det blir ett obligatoriskt krav så att äldre får obligatoriska läkemedelsgenomgångar där läkare och apotekare samverkar.

Vi föreslår att Lex Gulli inrättas – en lag mot läkemedelsvanvård.

Men främst kräver vi att regeringen tar reda på hur många Gulli det finns i Sverige och hur mycket den felaktiga läkemedelsanvändningen kostar – i pengar och onödigt lidande. Att ha vetskap om hur stort problemet är grunden för att sedan sätta in rätt åtgärder. Efter upprepade debatter och påstötningar så är svaret från socialminister Göran Hägglund nej. Regeringen tänker inte ta reda på hur stort problemet är. Den föredrar uppenbarligen att arbeta med förbundna ögon. Att problemet existerar och finns det håller trots allt regeringen med om.

Regeringen måste ta initiativ till kraftfulla åtgärder för att säkerställa att äldre får rätt mediciner, vid rätt tillfälle och i rätt mängd. Den verkliga medicinen för att åtgärda detta problem ligger inte enbart i fler gula recept. Det behövs mer och bättre omvårdnad. Många äldre behöver självklart sina läkemedel, men läkemedel får aldrig vara en ersättning för en omtänksam och omsorgsfull vård.

Den svenska äldrevården behöver mer dragspel och mindre antidepressiva läkemedel, för att inte tala om fler nattsmörgåsar och mindre sömnmedel.

Thomas Nihlén, mp

Riksdagens socialutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons