Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg ner näringslivsavdelningen i Ragunda

Högerpolitik och nyliberalism har skördat mycket i sin väg – även i vår kommun Ragunda i flera decennier. Det politiska motståndet från endast Vänsterpartiet har varit verkningslöst.

Annons

Årligen återkommande nedskärningar och meningslösa projekt har dränerat kommunen på miljoner och samma politik fortsätter. Socialdemokraterna har haft obruten makt i kommunen i 82 år.

Det politiska och demokratiska arbetet har kollapsat i vår kommun. Vänsterpartiets ”långa kamp” har handlat om att flytta makten till fullmäktige. Det enda direkt folkvalda, öppna för medborgarna och högsta beslutande organet enligt lag. S och C har hittills föredragit att jobba i mera informella grupper och i slutna rum, vilket inte stärker demokratin, utan snarare bidrar till en korrumperande harmonikultur.

Några frågor som (V) har lyft på senare tid är en skattehöjning för att rädda jobb inom vården, ett nej till köp av värmeverken och aktsamhuset med lånade pengar, att skriva in ett stycke i skolplanen om solidaritet i stället för entreprenörskap, att inrätta en liten socialnämnd, att inte bevilja sprit-tillstånd till föreningar med ungdomsverksamhet. S röstade mot V i samtliga dessa fall. Vi har ändå inte gett upp hoppet än och lovar att ställa oss bakom alla S- förslag som bygger på solidaritet och klassiska vänsterperspektiv.

Den samlade vänstern har mäktiga ekonomiska intressen att bekämpa. Nedrustningen av den offentliga sektorn innebär automatiskt hårdare livsvillkor för vanligt folk. Arbetslösheten stiger och fler tvingas söka socialbidrag (+40 procent i Ragunda hittills i år) vården och den kommunala skolan försämras. Att ett aktiebolag har fått chansen att sköta den högsta tjänsten i vår kommun förvånar oss inte.

Motiveringen till förre kommunchefens varsel var det ovanligt fräna, trappan ska städas uppifrån. Det blir så ofta precis tvärtom, så även nu. En ekonomikonsult ska hjälpa till med städningen. Åtminstone 35 personer kommer att mista sitt arbete denna gång och för oss blir det omöjligt att vara överens med de partier som genomför nedskärningen. Lägg ner näringslivsavdelningen tills vidare i stället och behåll en rimligare nivå på omsorgerna och skolan i stället. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kan göra skillnad tillsammans, om viljan finns!

Eija Dibba

Ordf. Vänsterpartiet Ragunda, kamrat 15,8 procent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons