Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkovalet är en angelägenhet för oss alla

I september är det kyrkoval och då skall ledamöter väljas till alla beslutande nivåer i Svenska kyrkan.

Rent allmänt brukar det inte vara någon rusning till valurnorna vid dessa val men det borde vara ett mycket större deltagande än det är.

Annons

I Härnösands stift är det cirka 85 procent av befolkningen som är röstberättigade, men sällan är det fler än hälften som röstar. Variationen är mycket stor mellan stiften och inom stiften. I vårt stift så var det stor spridning bland röstande vid förra valet år 2005. Högsta valdeltagandet var i Bodsjö inom Bräcke kommun 37 procent och lägsta i Sättna inom Sundsvalls kommun 8,1 procent.

Vad beror det på att så många är medlemmar i kyrkan men ändå inte bryr sig om hur den styrs?

Kan de idéer som kristendomen förmedlar genom kyrkan erbjuda något som skulle göra medlemmarna mera engagerade? Eller är de kristna grupperingarna inom kyrkan så allmänt konservativa och inåtvända att de inte har mycket att erbjuda?

Är inte kyrkorna i vårt land kapabla att erbjuda samhället alternativ till dagens materialistiska livsstil? Ideologier är nödvändiga men kan också vara farliga. Den ideologi som i dag är förhärskande kan kallas konsumism. Den är mycket självcentrerande där den globala marknaden har blivit den stora idén.

Man behöver inte vara profet för att inse att denna materialism inte i längden kommer att kunna uppehålla en gedigen humanistisk kultur eller inspirera till självuppoffrande krafttag för djupare andlig odling.

Vad beror det på att våld och brottslighet tenderar att öka i vårt samhälle? Har vi inte längre tillgång till de goda och inflytelserika krafter som kan bjuda likgiltigheten motstånd? Har vi som tillhör den vuxna och välmående generationen svikit genom att erbjuda det uppväxande släktet varor i ställe för ande och stenar i stället för bröd? Var finns de nya och stora visionerna för kommande generationer?

Varorna styr över idéerna, materien styr över anden. Ett sådant samhälle måste i längden försämras hur bra vi än har det materiellt.

Ren allmänt har är läget för den kristna kyrkan inte speciellt ljust heller. Jag tror att en religiös, vidsynt och tydlig övertygelse kommer att vara nödvändig om vår världsdel skall kunna förnyas. Det är en stor utmaning för alla kyrkotillhöriga . En stor betydelse kommer de att ha som av bara gammal vana solidariserat sig med den kristna kyrkan.

Nu behövs mera av engagemang, inte bara solidaritet! Kräv mera av kyrkorna! Engagera Er själva. Mera än vi själva tror och anar står nu på spel!

Alla människor av god vilja behövs för att kyrkan skall kunna medverka till att vi återfår en framtidstro som inte bygger på konsumismen som ideologi utan i stället inspirerar till krafttag för djupare andlig odling som medverkar till att vi kan uppehålla en gedigen sund kultur.

Gusten Rolandsson, Frösön

Kristdemokrat i Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons