Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnors företag viktiga för glesbygd

Fler lokala aktiviteter och mer direktriktat stöd till kvinnliga företagare efterfrågas på glesbygden, det framgår av en undersökning som föreningen Olivia låtit göra bland kvinnliga företagare i Offerdal med omnejd.

Annons

För enmansföretag i glesbygden finns varken tid eller pengar att ta sig till de EU-finansierade småföretagarprojekten som bedrivs i tätorterna. Projektmedel från staten och EU kan göra ännu större nytta för tillväxt och samarbete om de utlokaliseras från tätorterna och hamnar närmare företagen ute i landsbygden. Det är en av slutsatserna som vi drar genom undersökningen.

Majoriteten av företagen som medverkat är fåmansbolag som drivs som enskilda firmor med en person anställd. Det är bolag som hittills fått väldigt lite utrymme och vars betydelse underskattats.

Genomgången i Offerdal med omnejd visar att företag som drivs av kvinnor har stor betydelse för att upprätthålla en god service på landsbygden och utan dessa insatser skulle glesbygden få ännu lägre välfärd och sämre service.

Genomgången visar också att väldigt få företag i ett begränsat område som Offerdal har något att vinna på att samarbeta med varandra när det gäller affärsverksamheten. Däremot efterfrågas en samordning för att skapa kluster över en större region. Här skulle EU-projekt kunna göra stor affärsnytta framöver genom att bygga samarbetsmodeller där Jämtländska företag säljer sina tjänster och produkter på nya marknader, inte minst genom att etablera gemensamma varumärken utanför länet.

Att Olivia fokuserar på kvinnor är för att det historiskt visat sig vara ett framgångskoncept. De gånger som BNP-tillväxten i regioner har tagit kliv uppåt är när kvinnor fått bättre ekonomi, tillgång till arbetslivet och egna företag. Vår bedömning är därför att ett ökat fokus på kvinnligt företagande i glesbygden kommer att ge positiv effekt på tillväxten i glesbygden, något som är avgörande för framtiden.

Styrelsen för Olivia: Ewa Widstrand, Sara Swedenmark, Jenni Andersson, Jenny Henriksson, Karin Bångman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons