Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturen är en kraft i Jämtland

Vad har Ovikenveckan, Storsjöyran och Boddaspelen gemensamt? Förutom att de är framgångsrika kulturevenemang som lockar mängder av besökare.

Annons

Jo, att en idé som föddes hos engagerade eldsjälar har växt till att bli ett återkommande evenemang som betyder oerhört mycket för respektive bygd.  Inte bara när det gäller att locka besökare, utan också i allra högsta grad för deltagarna oavsett om det är en idrottsförening som vaktar p-platser eller kulturutövare, professionella som amatörer.

I Jämtlands län finns ett starkt levande kulturliv; körer, orkestrar, konstföreningar, amatörteaterföreningar, hembygdsföreningar med flera. Vi har kulturskolor i alla kommuner, och en stark folkbildningsrörelse. Kulturskolorna har ett stort ansvar för att ge våra barn och ungdomar möjlighet att uttrycka sig genom kultur; att lära sig spela ett instrument eller få vara med om att sätta upp en teaterpjäs. Morgondagens kulturutövare som tex musiker, skådespelare och filmare, finns bland killarna och tjejerna i Kulturskolor runtom i länet, men även morgondagens kulturkonsumenter. Därför är det viktigt att ge alla chansen att delta, oavsett om man gillar hip hop eller opera.

I ett län utan stora fasta ensembler inom musik och teater så bärs mycket av kulturlivet av ideella föreningar vilket betyder att kulturen är väl förankrad i lokalsamhället och att många människor är engagerade.

Kultur-Z är länets samrådsorgan på kulturområdet. Vår uppgift är att hitta gemensamma sätt att lyfta fram vårt kulturliv, och få kulturen att bli en betydelsefull del i länets utveckling och attraktionskraft. Vi vill stötta våra ideella kulturföreningar och hitta bra sätt att kommunicera med dem; vi vill värna våra professionella kulturarbetare som behövs för att säkra en hög kvalitativ nivå, och vi måste våga vara kaxiga och tala om det vi är bra på. Kulturen är en källa till inspiration och stora upplevelser, men har även en läkande kraft som vi borde ta vara på. Kultur och folkhälsa hör intimt ihop, vi blir rikare på upplevelser och det är något som vi kan dra nytta av.

Vi i Kultur-Z vill lyfta fram styrkan och potentialen i vårt lokala och regionala kulturliv. Samverkan mellan våra ideella föreningar, det professionella och det offentliga kulturlivet är oerhört viktigt för att skapa mervärden. Ett exempel är Trollflöjten som spelades på Arnljot-lägden i somras, ett samarbetsprojekt mellan Östersunds orkesterförening, Opera Jämt, Estrad Norr och Östersunds kommun. Ett annat exempel är Konstens vecka som genomförs i alla länets kommuner genom lokala konstföreningar, gallerier, konstnärer, Östersunds konstskola m.fl.

Att verka för kreativa möten är en viktig uppgift för Kultur-Z. Kunskapen om varandra gör att idéer föds och att en produktion kan rulla igång.
Låt oss visa att kulturen är en kraft i Jämtlands län!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons