Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen uppskörtad på badhuset

Ombyggnaden av Storsjöbadet beräknades kosta 40 miljoner kronor. Men slutnotan landade på 85 miljoner. Hur kan man ha kommit upp till denna summa?

Annons

Framförallt eftersom det inte är många år sedan badhuset byggdes om för – om jag inte minns fel – drygt 60 miljoner kronor. Vad som – enligt vad jag kan se – skiljer det nya badet från det gamla, är tillkomsten av ytterligare en vattenrutschbana samt ombyggnaden av Relaxavdelningen, det vill säga en mindre del av lokalerna. Den sistnämnda är visserligen mycket smakfullt och tilltalande renoverad.

Men vad som i stort sett har hänt på relaxen är, att vi fått fem bastur i stället för två, två bubbelpooler i stället för en, ett par vilorum, en liten barservering och utökad service. Gymet tycks också ha beretts större utrymme.  I övrigt ser äventyrsbassängen, sim-, hopp- och barnbassängen, själva kärnan i verksamheten, ut som förut.

Samtidigt har tillgängligheten blivit sämre, medan svårigheten att övervaka de badande kvarstår och kräver extra personal.

Frågan infinner sig – passar entreprenörerna på och roffar åt sig, när det är vi skattebetalare, som skall stå för fiolerna, eller är ansvariga politiker och kommunanställda inte vuxna sin uppgift. Svaret är givetvis, att det är det sistnämnda som gäller, eftersom kompetenta uppdragsgivare givetvis aldrig låter sig skörtas upp av förslagna entreprenörer.

Att kompetensen inom kommunen är bristfällig framgår också av, att den totala driftkostnaden för badet uppgår till drygt 9 miljoner kronor, medan kalkylen hamnade på 3 miljoner. För dessa tre miljoner skulle man inte ens ha kunnat driva det gamla badet vidare! Hur skall de då kunna täcka kostnaderna för större lokaler med  fler bastur, en bubbelpool ur vilken ångan står som en kvast ute i vinterkylan och ytterligare en rutschbana utomhus.

Energikostnaderna måste ha blivit enormt mycket större! Misstagen förefaller vara så oförlåtligt stora och grova, att det torde vara dags för oss kommuninvånare att omedelbart kräva alla korten på bordet!    

Jag vågar hävda, att utformningen av Storsjöbadet var en felspekulation redan från början! När det planerades och byggdes fick inga av dem, som badade mest – skolorna, militären, motions- och tävlingssimmare samt de handikappade – vara med i diskussionen. I stället var det ett par politiker, som varken förr eller senare synts till på badet, som reste runt och förälskade sig i dessa nymodiga oekonomiska  äventyrsbad, som tilläts bestämma allt.

Resultatet ser vi nu. Vi har visserligen fått ett trevligt motions- och familjebad.  Men det går inte att avlägga märkesprov eller anordna tävlingar i tjugofemmetersbassängen. För det skulle det bara ha krävts en enda bana till. Hade det inte varit vettigare att bygga ett bad, som kunde tillgodose alla dessa behov, i stället för att även bygga och driva simhallen  i Brunflo?

Inger Hultgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons