Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD:s svek

Kristdemokraterna har inlett en flört med ”vanligt folk”. Projektet startades i Almedalen i år med Göran Hägglunds tal. Media, kultureliten och diverse vänsterkrafter attackerar och förlöjligar vanligt folk och ”de hederliga Svensson-arbetarnas hela livsstil.” Det ligger en hel del i denna argumentation.

Annons

KD vill nu framstå som vanliga människors beskyddare. Det är ett sätt att försöka få nya röster i valet. KD känner ju att riksdagsgolvet bokstavligt talat svajar under fötterna på partiet som ser ut att inte komma upp till 4 procent och därmed åka ur riksdagen.

Men KD-strategerna glömmer bort en mycket viktig sak.

De allra flesta vanliga människor som skulle kunna tänka sig att byta parti till KD eller byta sofflocket mot en KD-röst – dom gjorde så i valet 2006 eftersom KD då lovade att sänka bensinskatten med 1 krona och 30 öre litern.

Missnöjet med den orimligt höga bensin- och dieselskatten i detta glesbygdsland är kompakt bland folket. KD var det parti som hårdast och mest lovade sänka denna orättvisa och misshagliga specialbeskattning. En stor del av KD:s röster berodde på denna fråga. Och det var ”de vanliga ” människorna som av denna anledning röstade på KD

Efter valet tvärvände KD i denna fråga och genomförde ett praktsvek gentemot väljarna.

KD har nu medverkat till flera bensinskattehöjningar tvärtemot de utlovade löftena om bensinskattesänkningar.

Ettårs-jubileet av den nya alliansregeringens valvinst ”firades” genom att rakt i ansiktet på de grundlurade väljarna kasta en ny bensinskattehöjning. Det är möjligt att KD-strategerna har lyckats förtränga löftena och sveken och nu återigen tror att de kan gå ut med röstfiskarhåven till ”vanligt folk”. Men väljarna har inte glömt.

Alla de som la sin röst på KD i första hand på grund av löftena om sänkt bensinskatt kommer aldrig mer att ge sitt förtroende till ett så svekfullt parti. KD har själva dragit undan mattan under sina egna fötter och kommer att, tydligen förvånade, trilla ur riksdagen.

KD säger sig stå för en bättre moral. KD vill värna om vanligt folk. KD vill värna om demokratins spelregler. KD vill att folk ska kunna lita på partierna. KD vill ge långsiktigt hållbara löften – säger man.

Men sveket med bensinskatten talar sitt tydliga språk. KD är inte att lita på. Väljarna har inte glömt vad som hände och låter sig inte så enkelt luras igen. Det visar siffrorna i opinionsundersökningarna och intervjuer med ”fd KD-väljare”.

Ett sådant svek som KD gjort i bensinskattefrågan bör naturligtvis bestraffas.

Det är kanske inte någon gudomlig rättvisa som skipas men det är ju ur demokratisk synvinkel inte mer än rätt om väljarsveket i bensinskattefrågan resulterar i att ett parti som lovar ett och gör ett annat helt enkelt åker ur riksdagen. Det kanske kan leda till att även de andra partierna tar väljarna på lite större allvar.

 KD:s nya flört med ”vanligt folk” kommer inte att gå hem – för vanligt folk kommer ihåg hur lite KD:s löften visade sig vara värda.

Kenneth Winsborg,  talesman bensinskatteupproret.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons