Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan ni försvara skolbeslutet i Berg?

Annons

Min morfar sa en gång Om det stora trädet står i Svenstavik, så har det rötterna ute i byarna. Hur mår då trädet om vi hugger av dessa rötter?

I snart tre år har frågan om byskolornas överlevnad legat som ett tungt ok över medborgarna i Bergs kommun. Vare sig man är förälder, elev, lärare, politiker, tjänsteman, invånare i allmänhet eller tänkta in- och utflyttande.

Tid och engagemang har förbrukats långt över rimliga proportioner.

Och nu är vi här än en gång. Kommunfullmäktige ska denna tisdag 16 mars avgöra om Rätans högstadium och Skålans skola ska få leva enligt tidigare beslut. Det som undgått många är att MBL-förhandling i laglig tid missades. Har den akutförhandlats på fullmäktigemorgonen? Anser våra politiker att de fått en begriplig professionell ekonomisk kalkyl eller totalekonomisk konsekvensanalys? Varför räknas t ex Ånge-elevernas tillskott så lågt? Räcker ett par OH-blad som underlag? Hur slarvigt får ett ärende beredas?

M, V, Mp och Bergspartiet vill låta KF-beslutet från mars -09 fortsätta råda. Medan Socialdemokraterna, som faktiskt la förslaget om en respit för samtliga skolor fram till 2012, vill riva upp det igen för att sen lägga ner dessa två skolor. Där har de med sig C-ledamöterna.

Är S redo att riva upp ett beslut man själv en gång har tagit? Är man redo att riskera vår inflyttning till södra Berg? Vill man förlora företag? Är man redo att spoliera den samiska integreringen, som tagit åratal att bygga upp? Ska barnen åka buss upp till tre timmar per skoldag i stället för att leka i skog, spela fotboll eller rida de timmarna?

Vad innebär rättvisa för S, C och f d Bergspartister?

Inte ens två veckor efter KF i mars -09 var allt igång igen.

Byskolorna fick inte arbetsro. I november fattades ett rättvisebeslut. Alla elever skulle ha samma lärartilldelning. Det var orättvist att byskolorna hade ett högre jämförelsetal än de större skolorna.

Tjänstemän, VN-ordförande och barn- och utskottsdito garanterade för oss nämnden att detta inte skulle innebära någon nedläggning. KF i nov -09 fattade beslutet om 0.08 i lärartäthet för F-6-skolor och 0.94 i 7-9-skolorna i Berg.

Nu tre månader senare avgörs ett befarat följdförslag med tre alternativ från verksamhetsnämnden. En ny skolstruktur utgår från just lärartäthet. I samtliga förslag finns Rätans högstadium och Skålans skola plötsligt som nedlagda från ht-10.

Det är i längden blir en fördyring för miljön med ökade skolskjutsar och linjebussresor. En säkerhetsrisk med barn gående efter byvägar till hållplatsen, ibland barn stående i mittgången i en full buss längs E45.

Att ge skolorna respit kan vara en tillfällig fördyring rent ekonomiskt, men samhällsekonomiskt helt klart en vinst. Eller hur, näringslivschef! Folk och företag blir kvar.

Kan ni politiker i KF försvara detta beslut inför era väljare? Byarna behöver centralorten, men den behöver också oss. Allt hänger ju ihop. Ska vi verkligen kapa trädets rötter?

Moa Andersson
ordförande Bergspartiet, ersättare i verksamhetsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons