Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera Sverige ur jobbkrisen

Sverige och Jämtland behöver en aktiv arbetsmarknadspolitik. En politik som inte går ut på att försämra villkoren för dem som redan står utanför arbetsmarknaden. Det verkar som om ingen från den borliga sidan vill svara på hur mer otrygghet skapar fler jobb.

Annons

Socialdemokraterna presenterade på sin jobbkongress en rad konkreta förslag om hur vi ska skapa fler arbetstillfällen. Det står klart att vi behöver satsa oss ur krisen. Vi behöver satsningar på bostäder, infrastruktur och högre utbildning. Sverige är ett kunskapsintensivt land och kan inte konkurrera med resten av världen med låga löner.

Den moderatstyrda regeringen lovade fler jobb i förra valet, men har i stället sänkt skatter och mitt under krisen monterat ner Sveriges trygghetssystem. Nu saknar många tryggheten när den hade behövts som mest. I stället för satsningar på att ge människor ett jobb och skapa ny framtidstro fortsätter regeringen att göra utspel om otrygghet, lägre ingångslöner och försämrad anställningstrygghet. Detta är inte lösningen på Sveriges problem.

Det är inte så att det är anständiga löner och en bra trygghet som hindrar människor från att bli anställda, det är bristen på framtidstro och en aktiv politik som hindrar jobben från att komma. Att regeringen prioriterar stora skattesänkningar för de rikaste i stället för att investera i Sverige är direkt oansvarigt. Statsministerns besked blir att det finns ”noll utrymme” att investera i krisens tid.

Regionalpolitik och arbetsmarknadspolitik går hand i hand. Vi måste våga ta beslut som innebär en omflytt av statliga jobb. Men regionalpolitik handlar inte enbart om att decentralisera myndigheter utan det handlar också om att lyhört satsa på den viktiga infrastrukturen, som bland annat vår turismnäring är beroende av.

Jämtlands län behöver en generell upprustning av vägnätet med bättre och säkrare vägar, i stället för att nöja sig med att sänka hastigheten på dessa. Detta är ett exempel på hur vi socialdemokrater vill skapa fler jobb.

Vi måste komma ihåg att det går att vända trender. Vi får inte låta oss luras av högerns svammel om att man i stort sett inte kan påverka konjunktursvängningarna. Vi socialdemokrater är redo att ta ansvar. Vi har gjort det förut och vi kommer att göra det igen. Socialdemokraternas tydliga besked är: Investera Sverige ur krisen!

Emil Burman (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons