Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför kongressen – ta lärdom av Danmark

/
  • Hur Stefan Löfven och socialdemokraterna i Sverige vill utforma politiken kommer partikongressen nästa vecka att ge besked om. Förhoppningsvis blir det en tydlig markering mot högern och marknadsliberalerna med lika tydliga satsningar på jämlikhet och solidaritet, en skattepolitik byggd på skatt efter bärkraft och på ökade investeringar och aktiva satsningar som medel för att bryta den höga arbetslösheten skriver dagens debattörer.

Annons

I samma takt som den danska, av socialdemokraterna ledda, regeringen med Helle Thorning-Schmidt som statsminister vandrat politiskt åt höger har också stödet för socialdemokraterna raskt minskat. I stället för att säkra pensionerna, satsa på bostadsbyggande och förverkliga en skattereform där de mest välbärgade och höginkomsttagare skulle betala mer har bolagsskatten sänkts och skyddet för unga arbetslösa urholkats. De före valet utlovade välfärdssatsningarna har stannat av.

För svensk socialdemokrati borde utvecklingen i Danmark tjäna som avskräckande exempel. Vid valet 2011 röstade var fjärde dansk väljare på socialdemokraterna. I de opinionsmätningar som nu gjorts har siffran sjunkit till 16 procent. Tydligare än så kan det att partiets väljare avvisat den nu av nyliberalt tänkande färgade S-politiken inte beskrivas. Att man dessutom öppnat vägen för den danska populisthögern (Dansk Folkeparti) att med trovärdighet hävda att socialdemokraterna med sin politik nu tar från de fattiga och ger till de rika är bedrövligt.

Hur socialdemokraterna i Sverige vill utforma politiken kommer partikongressen nästa vecka att ge besked om. Förhoppningsvis blir det en tydlig markering mot högern och marknadsliberalerna med lika tydliga satsningar på jämlikhet och solidaritet, en skattepolitik byggd på skatt efter bärkraft och på ökade investeringar och aktiva satsningar som medel för att bryta den höga arbetslösheten. Signalen från Danmark är tydlig. Socialdemokratins väljare där – visar opinionsmätningarna – ser inte sänkta skatter och försämrad välfärd som vägen till ökad ekonomisk tillväxt och en rimlig fördelning av välfärden efter behov. Det finns all anledning att anta att inte heller svenska socialdemokrater och S-väljare ser en försämrad välfärd och skattesänkningar som det kloka vägvalet mot framtiden.

Utvecklingen i Danmark borde utgöra ett varnande exempel att ta lärdom av för svensk socialdemokrati. I spåren av ett sådant strategival följer bara besvikelse, misstro och stora ras i väljaropinionen. Och nya valnederlag.

Robert Björkenwall, frilansjournalist och utredare,

Jaan Ungerson (S), omvärldsanalytiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons