Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyckleri om den kvinnliga sexualiteten

Annons

Det föreslås förbud mot slöja för kvinnor som jobbar inom skola, barnomsorg. På radions Ring P1 tar man det ännu längre, upprörda lyssnare uppmanar till totalt slöjförbud. Man ska ta seden dit man kommer, svensken slår sig på bröstet och proklamerar att här, i vårt demokratiska och jämställda land, här finns minsann ingen plats för det typ av kvinnoförtryck som slöjan representerar.

Inte? Hur tänker ni då?

Efter att ha läst Katarina Wennstams två böcker om våld mot kvinnor, ”Flickan och skulden” och ”En riktig våldtäktsman”, har jag fått ta del av bland annat förhörsrapporter där offren varit kvinnor och brotten våldtäkt. Frågor som återkommer i de flesta förhör är, vilken sorts kläder kvinnan haft vid brottstillfället, om hon har varit berusad, i så fall hur mycket, frågor om hennes tidigare sexuella erfarenheter och så vidare, och så vidare. Vid något tillfälle har till och med frågor angående offrets underkläder tagits upp.

Inställningen till offren är tydlig. Om en kvinna inte klär sig anständigt, inte uppträder sobert och på något sätt utmanar mannens sexualitet, får hon näst intill skylla dig själv om hon råkar ut för sexuella övergrepp.

En muslimsk man som ringde in till förut nämnda Ring P1, förklarade det som så, att kvinnor skulle bära slöja, för att skydda sig själva och sin sexualitet gentemot andra mäns blickar och åtrå.

Han sa om sin fru och sina systrar: man vill inte att andra män ska titta på ens ägodelar. Som jag ser det, är det inte mycket som skiljer de två olika fallen åt, förutom att det ena parten inte hymlar med sin kvinnosyn, medan vi svenskar hycklar och säger oss vara jämställda, fast vi egentligen tycker att en kvinna som går omkring i kortkort och djup urringning nog får skylla sig lite själv om hon blir utsatt för övergrepp.

Hade hon haft lite mer kläder på sig hade det kanske inte inträffat. Den svenska slöjan är bara inte lika heltäckande som en burka eller nikab, men inställningen är fortfarande den samma. Kvinnan ska dölja sig, och inte utmana mannen, för då tar han vad han vill ha, och hon får skylla sig själv.

Ständigt ska kvinnan anpassa sitt beteende för att minimera risken för att råka ut för sexuella övergrepp. Hon ska inte dricka sig för berusad, då kan hon inte försvara sig, och är dessutom inte trovärdig vid ett eventuellt åtal. Hon ska inte gå hem själv genom Badhusparken då hon kan bli överfallen. Hon ska i vissa fall inte ens få visa sitt ansikte, då det kan väcka ett begär hos någon annan man än hennes egen.

Diskussionerna om hur man ska komma till rätta med problematiken kring sexuella övergrepp handlar näst intill alltid om vad kvinnan ska göra för att undvika att hamna i situationer som kan leda till övergrepp. Det är feministiskt självförsvar, pepparspray, att åka taxi hem, att inte klä sig utmanande och så vidare. Sällan, eller aldrig, talar man om vad mannen har för ansvar.

Jag tror att lösningen på problemet egentligen är mycket enkelt. Män måste ta sitt ansvar. Nu kommer ännu mer upprörda röster höjas. Ni kommer göra klart för mig att ni minsann inte är några våldtäktsmän. Det är ni med största säkerhet inte. Det är inte jag heller. Men ansvar måste vi ta ändå. Även om det, statistiskt sett, är en liten del av oss som utför dessa brott får vi alla lida för det. Det måste till en grundläggande förändring i synen på kvinnlig kontra manlig sexualitet, och det kan bara uppnås om alla drar sitt strå till stacken och anstränger sig.

Sanningen är som ofta obehaglig. Det är lättare att slå ifrån sig ansvaret än att rannsaka sig själv. Förhoppningsvis kommer det komma en dag då det manliga släktet slutar utgöra ett så stort hot gentemot det kvinnliga, att mina systrar kan gå hem igenom stan nattetid utan att krama överfallslarmet i handen. Utan att behöva se sig över axeln och fundera på om hon kanske skulle ha valt en bylsigare tröja eller längre kjol. Men tills den dagen kommer, får även de svenska, kristna kvinnorna, finna sig i att bära sin slöja, av samma anledning som de muslimska kvinnorna.

Markus Ernehed

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons