Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska länets företag kunna växa?

I dag startar Tillväxtdagarna i Åredalen. Mer än 400 personer från näringsliv, media och politik möts för att under två dagar debattera tillväxt och sysselsättning på Holiday Club i Åre.

Annons

Tillväxtdagarna är inte bara en konferens bland andra utan ett forum där grundtemat alltid är tillväxt ur ett lokalt och regionalt perspektiv. Orsaken till vårt initiativ är att vi upplever att det idag saknas en arena för debatt där tillväxtfrågor står i centrum.

Vi menar att den svenska samhällsdebatten behöver större fokus på förutsättningar för lokal och regional tillväxt. Här spelar inte minst små- och medelstora företag en nyckelroll. Men en undersökning som genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Sparbankernas Riksförbund visar på stora skillnader i Sverige.

Enligt undersökningen så upplever 10 procent av jämtlänningarna att det största problemet för jämtländska företag att expandera är svårigheten att få lån. På riksnivå upplever endast två procent att svårigheter med lån är ett hinder för företagens expansion. Detta visar på en skillnad mellan stad och land som måste tas på allvar.

Inom Sparbankerna finns sedan många år tillbaka en filosofi om att lokal- och regional utveckling är oerhört viktigt för att skapa nya jobb och tillväxt. Inte minst hos småföretagen finns en enorm utvecklingspotential. Från tid till annan har nog vår filosofi ansetts gammalmodig. Men det känns som att tiden nu hunnit ikapp oss, och att Sparbankernas syn på tillväxt har anammats av både politiker och debattörer.

Det är vår övertygelse att småföretagen i stor utsträckning kommer vara arbetsgivare till dagens unga arbetslösa när de finner jobb i framtiden. Frågan vi måste ställa oss är hur vi får fler små- och medelstora företag att vilja expandera och anställa? Hur skapar vi framtidstro hos dessa företagare, och hur får vi fler att ta steget att starta ett eget företag?

Med Tillväxtdagarna etablerar vi det forum där den här debatten kommer att föras. Och glädjande nog är intresset mycket stort. Partiledare, ministrar, företagsledare, journalister och debattörer av alla slag deltar i seminarier och debatter. Ja, vi kommer till och med få se en filmpremiär i form av filmen Överdos som handlar om riskerna för framtida finanskriser. Allt detta borgar för en levande debatt där politik och ekonomi möts och mäter olika exempel på lokal och regional tillväxt mot varandra.

Lennart Ohlstenius, ordförande Sparbankernas riksförbund

Per Åsling, ordförande Trångsviksbolaget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons