Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd pension bara en myt

Annons

Återigen återkommer myten om att pensionen nästa år kommer att höjas till historiska nivåer. Tyvärr ger det emellertid ingen ökad köpkraft.

Höjningen av garantipensionen beror helt på prisökningar. Systemet är upplagt så, att vid små prisökningar blir det en liten pensionshöjning, vid stora prisökningar blir det fler kronor. Men realt förändras garantipensionen inte alls, det vill säga köpkraften ökar inte på grund av detta.

Den inkomstgrundade pensionen räknas upp med ett följsamhetsindex. Men inte heller här blir det något realt utfall nästa år, om prognoserna från Konjunkturinstitutet står sig. I stället blir det minskad köpkraft.

En skattesänkning med 68 – 200 kronor ger givetvis något. Men medan en genomsnittlig pensionär får 68 kronor har en genomsnittlig löntagare fått cirka 1 000 kronor. Det innebär att eftersläpningen ökar. Och skatteskillnaden mellan löntagare och pensionärer är stor även vid låga inkomster. För en garantipensionär är skillnaden cirka 500 kronor per månad, jämfört med en löntagare med samma inkomst.

För att en med garantipension ska få det bättre ekonomiskt bör regeringen ändra i bostadstillägget enligt följande:

I dag är gränsen för hyrestak 5 000 kr, men om man höjer den till 6000 kronor som PRO föreslår får våra sämst ställda pensionärer en bättre ekonomisk grund att stå på.

PRO kräver också att ålderspensionär och sjukpensionär får samma nivå 95 procent av hyran när man uppfyllt vad som gäller för bostadstillägg. Nuvarande procentsatser är 93 och 91.

PRO Jämtlands län

Jöns-Bertil Ericson, Bo Sundström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons