Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög kvalitet på Östersunds skolmat

/
  • Det är cirka 3 000 gymnasieungdomar och cirka 5 100 barn och ungdomar i grundskolan som får mat från Östersunds kommun varje dag. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Annons

Maten och måltiden är förutom näringsintag, en viktig del i våra liv som njutning, källa till glädje, som mötesplats och kulturbärare. Därför är det viktigt att den dagliga lunchen för våra barn och ungdomar är god, trygg, säker, näringsrik och serveras i en lugn och skön miljö. Matutredningen som gjorts i Östersunds kommun och som presenterades i går visar på flera enkla åtgärder för att ge en ännu bättre måltid får våra barn och ungdomar. Matutredningen för våra äldre presenterades redan förra året.

I dag finns tre olika verksamheter inom kommunen som har måltidstillverkning och måltidsservice. I ett första steg vill vi föra ihop Barn- och utbildningsförvaltningens måltidspersonal till Serviceförvaltningen och till Matproduktion. Då får personal som arbetar med matproduktion en bättre möjlighet att utveckla sig inom sitt område mat och matmiljö.Rektorer kan då koncentrera sig mer på den pedagogiska verksamheten och arbetsledning, än på livsmedels-lagar och hälsovårdskontroller.

Ett andra steg är att se till att alla mottagningskök uppgraderas till att laga till potatis, pasta och ris samt göra sallader. Det innebär att en stor del av portionen är tillagad lokalt. Detta görs redan i många mottagningskök idag, men inte i alla. Samtidigt skulle antalet tillagningskök bli färre, för att få en bättre utrustning och högre kompetens bland personalen. Dessa tillagningskök lagar maten och över 60 procent görs direkt från råvaror. Korv, pannkaka och blodpudding är exempel på mat som är halvfabrikat, och som väldigt få vill att skol-köken ska göra helt från grunden.

Näringsmässigt är maten i Östersunds skolor av mycket hög kvalitet idag. Det är cirka 3 000 gymnasie- ungdomar och cirka 5 100 barn och ungdomar i grundskolan som får mat från Östersunds kommun varje dag. Skolministerns lag om skolmat skulle inte göra någon positiv skillnad i Östersund eftersom det innebär en lägsta nivå, som vi redan ligger över. Däremot är det väldigt olika kring presentationen av maten och det runt omkring måltiden. Det ska läggas extra energi på att få till bra och positiva helhetsupplevelser kring maten och måltiden. Så tycker utredningen och det vill vi göra.

För oss är det viktigaste att barnen och ungdomarna genom god mat får i sig rätt mängd energi och näring, för att motverka övervikt, men också näringsbrist. Vi vill att de ska ha en positiv upplevelse av måltiden och samtidigt känna sig trygga i att det som serveras är utan onödiga tillsatser.

Björn Sandal, s

Ordförande Barn- och

utbildningsnämnden

Mona Modin Tjulin, s

Ordförande Jämtlands Gymnasieförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons