Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge Norden röst i världsekonomin

/

Finanskrisen har ökat G20-gruppens betydelse.

Annons

För att världshandeln och det globala finansiella systemet ska fungera krävs gemensamma åtgärder och gemensamma regler och sådana beslut fattas numera i allt högre grad vid G20-mötena. Att ingå i de stora ekonomiernas gemensamma grupp kommer sannolikt att bli allt viktigare.

I dag består G20 av 19 enskilda länder, plus EU. Världsekonomins giganter USA och Kina ingår självfallet, liksom Indien, Brasilien och Sydafrika, men även EU-länder som Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Italien har egna platser vid bordet. Dessutom är FN, Världsbanken och Valutafonden (IMF) representerade vid mötena.

För närvarande finns Sverige med i G20 i egenskap av ordförandeland i EU. Statsminister Reinfeldt och finansminister Borg fanns på plats vid G20-mötet i Pittsburg i september. När ordförandehalvåret är över får Sverige emellertid inte längre vara med när världsekonomin diskuteras.

För en tid sedan föreslog Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe att de nordiska länderna ska agera för att få en gemensam plats vid bordet när G20 samlas. Gahr Störe har goda argument. Han pekar på att Norge ensamt är världens 23:e ekonomi och att de nordiska länderna tillsammans utgör världens åttonde eller nionde största ekonomi. Ett starkt skäl är dessutom att ett samlat Norden är den största bidragsgivaren till FN, Världsbanken och IMF.

Sedan Gahr Störe presenterade sitt förslag har han fått stöd från sin finländske kollega Alexander Stubb. Denne menar att Norden, tillsammans med de baltiska länderna, bör överväga att kräva en plats i G20. Det vore naturligt eftersom Norden och Baltikum bildar en gemensam region inom Världsbanken och IMF.

Efter att nyligen ha deltagit i riksbanksfullmäktiges studieresa till Washington och New York har vi blivit övertygade om vikten av att ha en röst vid G20:s möten. De nordiska länderna har likartade ekonomier och kompletterar varandra på ett bra sätt. Inte minst när det gäller arbetet för en väl fungerande fri och rättvis världshandel har Norden en viktig roll att spela.

Vi vill därför ge vårt stöd till den norske utrikesministerns förslag och hoppas att Norden, inklusive Baltikum, snart enas kring en gemensam strategi för att få plats vid bordet på framtida G20-möten. De nordiska ländernas röst är viktig och bör höras när världsekonomin diskuteras.

Anders Flanking (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons