Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågor som LO måste ställa sig

LO negligerar turordningsreglernas effekter för unga som vill ta sig in på arbetsmarknaden.

Annons

Man menar att problemet ligger i att så många unga har visstidsjobb. Men det kanske är dags att fundera på varför unga sällan får fasta jobb?

Per Bardh och Karin Näsmark (LO) hävdar i LT 25 januari att ungdomsarbetslösheten inte alls har med LAS och turordningsreglerna att göra, och skyller istället på lågkonjunkturen och utbredningen av visstidsjobben. Men problemet i Sverige är att ungdomsarbetslösheten har växt för varje lågkonjunktur, utan att sjunka tillbaka under högkonjunktur. Arbetslösheten biter sig fast på allt högre nivåer och det visar att svensk arbetsmarknad dras med ett systemfel.

Många unga har visstidsjobb, och även LO måste fråga sig varför. Det finns nämligen ett starkt samband mellan striktare anställningsskydd och andel i visstidsjobb. Men ändå är det inte visstidsjobben som gör att ungdomar drabbas hårdast. En fast anställd ungdom löper flera gånger högre risk att bli arbetslös än en fast anställd vuxen. Skillnaden mellan ungdomar och äldre ligger alltså i de fasta jobben där företagen måste följa turordningsreglerna. För ungdomarna innebär ett fast jobb motsatsen till trygghet.

Att LO inte bryr sig om att företagen upplever turordningsreglerna som problematiska är kanske förståeligt. Det är bara det att LO inte själva kan anställa alla dessa ungdomar som är utan jobb det måste företagen göra, och därför bör vi lyssna på företagens åsikter om regelverket.

Malin Sahlén

Nationalekonom Svenskt Näringsliv

Stefan Fölster

Chefsekonom Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons