Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följer Åsling sin övertygelse om uranet?

Länets ledande Centerpartister hade en energipolitisk deklaration nyligen här i tidningen.

Annons

De skrev att de inte vill bryta uran och att de vill utveckla alternativa energikällor.

Att Sverige har blivit intressant för uranbrytning hänger ihop med den borgerliga regeringens politik. De borgerliga partierna, inklusive Centerpartiet, har kommit överens om fortsatt utbyggnad – inte avveckling – av kärnkraften.

Signalen till kärnkraftsindustrin och uranprospekterare är tydlig: Sverige bygger sig fast vid kärnkraften.

Centerpartiet har därmed helt övergivit sitt tidigare motstånd mot kärnkraften. Det är ett svek av historiska mått. I Centerns riksdagsgrupp har tre ledamöter i media förklarat att de inte kan köpslå med sin övertygelse och sitt samvete. De avser att rösta nej till utbyggnaden. Men faktum kvarstår, en röst på Centerpartiet är inte längre en röst mot kärnkraft och uranbrytning.

I veckan ska riksdagen ta ställning till uranbrytning i landet. Näringsutskottet har behandlat motioner om uranbrytning. Bland dem finns en motion av oss och fem motioner av centerpartistiska riksdagsledamöter. I motionerna föreslås att minerallagen bör ses över och det lokala inflytandet ökas redan vid provborrnings- och prospekteringsskedet. Näringsutskottets borgerliga majoritet avslog alla motioner.

En av motionärerna är Per Åsling och vi undrar naturligtvis hur han kommer att rösta i ärendet. Vad är Per Åslings besked till jämtar och härjedalingar, står han upp för sin övertygelse? Socialdemokraterna har ett tydligt besked. Vi kommer inte att medverka till att uranbrytning startas i Sverige. Brytning av uran är en verksamhet som riskerar att leda till betydande negativa konsekvenser för miljön och kan vara ett hot mot människors hälsa. Därför anser vi också att det lokala och regionala inflytandet över prospektering måste stärkas.

I riksdagen är den rödgröna oppositionen helt överens om att vi inte vill se uranbrytning i Sverige. Vår reservation i näringsutskottet bygger på vår motion och vi kommer att följa den när riksdagen beslutar om uranbrytning.  

Det innebär att en socialdemokratiskt ledd regering kommer att genomföra de förändringar av lagstiftningen som är nödvändiga för att säkerställa detta principiella ställningstagande.

Berit Andnor, Marie Nordén, Gunnar Sandberg

Socialdemokratiska riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons