Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN behövs för att hantera globala utmaningar

När FN i morgon fyller 63 år handlar debatten i stor utsträckning om den finanskris som skakar delar av västvärlden. Samtidigt pågår en livsmedelskris som hotar det globala arbetet mot fattigdom.

Annons
Finanskris, livsmedelskris, klimatförändringar och utvecklingsfrågor - allt detta visar vikten av samlat internationellt agerande. FN är både en mötesplats för världens alla länder och en viktig aktör. FN-chefens eget engagemang är ibland avgörande. Det var generalsekreterare Ban Ki-moon som övertalade militärregimen i Burma att släppa fram hjälpinsatser efter cyklonen Nargis i våras. I somras samlade han de FN-organ som ansvarar för livsmedelsfrågor för att finna lösningar på matkrisen.
Förutom att agera i akuta katastrofer ska generalsekreteraren påminna världens länder om betydelsen av långsiktigt utvecklingsarbete. Ban Ki-moons budskap på årets FN-dag handlar i stor utsträckning om de åtta millenniemål som världens ledare enades om år 2000. Målen om bland annat halverad fattigdom och hunger, lika rätt för pojkar och flickor att gå i skolan och ett stopp för spridningen av smittsamma sjukdomar ska nås senast år 2015. Tyvärr är de fortfarande avlägsna i många länder. Finanskrisen, inskärper generalsekreteraren, sätter fokus på vikten av ledarskap och samarbete. Ett FN-möte i New York i september om millenniemålen innebar vissa framsteg. Ländernas samlade löften om bistånd kan komma att uppgå till över 16 miljarder dollar. Å andra sidan kostar handelshinder och jordbrukssubventioner utvecklingsländerna mycket mer i förlorade exportinkomster än de får i bistånd.
Flera av millenniemålen är alltså i farozonen. Mer kraftfulla insatser krävs. Om utvecklingsarbetet ska lyckas krävs insatser inte bara av stater utan också av näringslivet, frivilligorganisationer och privatpersoner. En stor del av FN:s hjälparbete är underfinansierat och i stort behov av nya resurser. Därför driver Svenska FN-förbundet informationskampanjer om millenniemålen och insamlingsarbete till förmån för bland annat internflyktingarna i Georgien, Världslivsmedelsprogrammet WFP och FN:s minröjningsarbete.
I morgon - på FN-dagen - samlas FN-vänner över hela världen för att visa sitt stöd för FN-tanken och diskutera hur FN ska går vidare med de stora ödesfrågorna. När FN-vänner ifrågasätter Rysslands agerande i Georgien, debatterar USA:s förhållande till FN, demonstrerar mot klustervapen och driver kampanj för FN:s millenniemål visar de uttryck för ett äkta engagemang. När globala frågor drivs samtidigt över hela jorden blir det svårare för politiska ledare att smita undan rättmätiga krav på handling.
Sverige hör fortfarande till de duktiga i FN-klassen, men det finns ändå anledning att på FN-dagen efterlysa större tydlighet i regeringens FN-engagemang. FN har en avgörande roll att spela i en allt mer global värld. Alla goda krafter måste samlas i arbetet för fred, utveckling, mänskliga rättigheter och ett reformerat och starkare Förenta Nationerna.
Aleksander Gabelic
Ordf i Svenska FN-förbundet
Maria Ed
Ordf i Östersunds FN-förening
J I morgon - på FN-dagen - samlas FN-vänner över hela världen för att visa sitt stöd för FN-tanken och diskutera hur FN ska går vidare med de stora ödesfrågorna.
Aleksander Gabelic, Maria Ed

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons