Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga sparkrav inom vården

/
  • Vi kan inte acceptera att man med öppna ögon gör besparingar i vården som påverkar patientsäkerheten negativt, skriver Anna Karin Eklund och Kristina Fluur Hedman.Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

De besparingar som nu drabbar vården utgör en stor fara för patientsäkerheten. Risken för misstag ökar när man sparar på en redan pressad vårdmiljö.

Annons

Kommuner och landsting måste tänka långsiktigt och ta ett helhetsgrepp över besparingarna i hela sin verksamhet. Annars blir det omöjligt för oss som jobbar i vården att utföra vårt arbete på ett värdigt och säkert sätt.

Vi kan inte acceptera att man med öppna ögon gör besparingar i vården som påverkar patientsäkerheten negativt. Det är vi som arbetar närmast patienten som får stå med hundhuvudet när misstag begås och människor skadas.

Alla har vi ett personligt yrkesansvar, men det finns en gräns när det inte längre går att utöva sitt yrke på ett sätt som är säkert och ger ett bra resultat för patienten. Den gränsen närmar vi oss nu med farlig fart.

I två tredjedelar av Sveriges landsting finns i dag en stor oro över hur besparingar kommer att drabba vårdsäkerheten.

Många upplever att vården är så slimmad att man redan nu har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter. Patienterna får inte sin medicin i tid, informationen till patienterna blir lidande och vård- och verksamhetsutvecklingen stannar upp när avdelningscheferna får en mer pressad arbetssituation. Det visar en enkät som Vårdförbundet genomfört bland sina förtroendevalda över hela landet.

Det är oerhört viktigt att de som styr i vården från Socialministern till verksamhetsansvariga förstår hur mycket som förloras om kompetensen minskar i vården. Det är inte en besparing på sikt att lösa ekonomiska problem genom att hyvla bort en del av personalstyrkan och låta färre göra mer.

Ingen vinner på att tillgängligheten blir sämre, vårdskadorna ökar och människor lider och dör i onödan, för att vården brister.

Man måste tänka långsiktigt och strategiskt för att se vilka förbättringar och förändringar som kan göras för att våra gemensamma resurser verkligen används på bästa sätt. Till exempel kan det finnas besparingar att göra genom bättre samordning mellan olika verksamheter i kommuner och landsting.

Vårdens tjänster kan också organiseras på ett annat sätt för att ge en bättre tillgänglighet än idag och paketeras på ett sätt som ger större individuell nytta. Vi vet till exempel att verksamheter som leds av sjuksköterskor, barnmorskor och distriktssköterskor t ex inte har väntetider som många andra delar vården. Av detta finns det mycket att lära som kan ge bättre, säkrare vård och bättre resursutnyttjande.

Anna-Karin Eklund

Förbundsordförande Vårdförbundet

Kristina Fluur Hedman

Ordförande Vårdförbundet avdelning Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons